Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Nórsku začali rozhovory o zostavení budúcej vlády

Líder Strany práce Jonas Gahr Störe drží kyticu červených ruží počas volebnej noci po parlamentných voľbách 13. septembra 2021 v Osle. Foto: TASR/AP

Verím, že stojí za to pokúsiť sa zostaviť väčšinovú vládu, povedal Störe novinárom v noci na pondelok po zverejnení predbežných výsledkov.

Oslo 14. septembra (TASR) - Líder nórskej Strany práce Jonas Gahr Störe odštartoval v utorok rozhovory o zostavení novej vlády s potenciálnymi koaličnými partnermi. Jeho stredoľavá opozičná strana totiž podľa predbežných výsledkov porazila v pondelňajších parlamentných voľbách súčasnú vládnu koalíciu vedenú konzervatívcami. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Ako uvádza agentúra AP, po sčítaní veľkej väčšiny hlasov vyplýva, že Strana práce získala spoločne so svojimi spojencami - Agrárnou Stranou stredu (Sp) a Stranou socialistickej ľavice (SV) -, dovedna 89 z celkovo 169 kresiel v jednokomorovom parlamente (Storting), teda len tesnú väčšinu.

Podoba budúcej koalície pod Störeho vedením zatiaľ nie je jasná. Pozorovatelia očakávajú, že rokovania o novej vláde budú náročné a potrvajú minimálne niekoľko týždňov.

"Verím, že stojí za to pokúsiť sa zostaviť väčšinovú vládu," povedal Störe novinárom v noci na pondelok po zverejnení predbežných výsledkov.

Podľa AP si však rokovania s oboma subjektmi budú vyžadovať viacero kompromisov, kedže strana Sp požaduje razantnejší prístup k prechodu na obnoviteľné zdroje energie a svoju podporu Störeovi neponúkne ľahko ani strana SV, píše AP.

Výsledok pondelňajších volieb podľa AP znamená, že vo všetkých piatich severských štátoch bude vládnuť ľavicovo orientovaný kabinet.

Doterajšia konzervatívna premiérka Erna Solbergová stojí na čele nórskej vlády od roku 2013 a pre energický štýl vládnutia jej Nóri dali prezývku "železná Erna". Solbergová, ktorej strana skončila na druhom mieste, po zverejnení predbežných výsledkov uznala svoju volebnú porážku.

Predvolebnej kampani v Nórsku dominovala otázka boja proti klimatickým zmenám a postupného odklonu od využívania fosílnych palív, ktorých ťažba je dôležitým pilierom nórskej ekonomiky.