Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Nottinghame žiadali prepustenie trojice mužov odsúdených v Donbase

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aslin padol do zajatia počas bojov v Donbase spolu so 48-ročným Shaunom Pinnerom z grófstva Bedfordshire.

Londýn 26. júna (TASR) - Ukrajinská snúbenica Brita, ktorý bol v Donecku odsúdený na trest smrti, sa v nedeľu pripojila k účastníkom demonštrácie v Nottinghame žiadajúcich jeho prepustenie. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

Sky News pripomína, že Aidena Aslina, 28-ročného rodáka z Newarku v grófstve Nottinghamshire, začiatkom júna odsúdil na trest smrti súd v Ruskom okupovanom Donbase.

Aslin padol do zajatia počas bojov v Donbase spolu so 48-ročným Shaunom Pinnerom z grófstva Bedfordshire.

Obaja títo Briti majú ukrajinské partnerky, žili na Ukrajine a slúžili v ozbrojených silách Ukrajiny ešte pred ruskou inváziou, ktorá sa začala 24. februára.

Súd samozvanej Doneckej ľudovej republiky (LR), ktorý v ich kauzách rozhodoval, však deklaroval, že sú "žoldnieri" a vyniesol nad nimi trest smrti.

Aslinova snúbenica Diana Okovytá sa na zhromaždení v Nottinghame pripojila k jeho rodičom Ang a Andrewovi Woodovcom, bratovi Nathanovi Woodovi a jeho sestre Shannon Tinegateovej.

Jeho stará mama Pamela Hallová sa prihovorila davu, keď sa prítomným poďakovala za účasť na zhromaždení a za vyjadrenie podpory jej vnukovi.

"Potrebujeme mier na Ukrajine, potrebujeme mier na celom svete. Všetci naši vojnoví zajatci musia byť prepustení. Treba s nimi zaobchádzať ako s ľudskými bytosťami," zdôraznila Hallová na proteste, ktorého účastníci žiadali slobodu aj pre Maročana Bráhíma Saadúna odsúdeného na smrť spolu s Britmi.