Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Novej Kaledónii zahynul ďalší človek, hlásia aj vážne zranených

Obyvatelia stoja v blokáde v Noumea v Novej Kaledónii, streda 15. mája 2024. Foto: TASR/AP

Jedna osoba zahynula pri prestrelke v severnej oblasti súostrovia.

Nouméa 18. mája (TASR) - Francúzske bezpečnostné sily v sobotu informovali o ďalšej obeti a zranených po ozbrojených konfliktoch v Novej Kaledónii, na francúzskom zámorskom území v Tichomorí, píše TASR podľa agentúr AFP a AP.

Jedna osoba zahynula pri prestrelke v severnej oblasti súostrovia. Pri stretoch došlo aj k vážnym zraneniam ďalších dvoch ľudí, spresnil bezpečnostný predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity. Potvrdil tak predošlé správy francúzskych médií.

Denník Le Monde a ďalšie francúzske médiá informovali, že obeťou bol muž a medzi zranenými bol aj jeho syn. Ide tak o šiestu obeť počas takmer týždeň trvajúcich násilných nepokojov na tomto súostroví, ktorého pôvodné obyvateľstvo sa už dlho usiluje o nezávislosť. Medzi obeťami sú aj dvaja policajti, ktorí prišli o život ešte začiatkom tohto týždňa.

V reakcii na nepokoje vyhlásilo Francúzsko na tomto tichomorskom súostroví v stredu výnimočný stav, ktorý má trvať najmenej 12 dní. Vyhlásenie výnimočného stavu úradom uľahčí zavádzanie niektorých opatrení, ako sú zákazy vychádzania či zákazy zhromažďovania.

Francúzsko v stredu tiež v Novej Kaledónii rozmiestnilo svojich vojakov, vyhlásilo zákaz vychádzania a zakázalo platformu TikTok.

Nepokoje v Novej Kaledónii vypukli v pondelok pre ústavnú reformu volebného systému, ktorá dáva právo voliť v provinčných voľbách tisícom francúzskych občanov. Reformu napokon v noci na stredu schválila dolná komora francúzskeho parlamentu. Novokaledónske hnutie za nezávislosť však vyjadrilo obavy, že zmena oslabí politický vplyv domorodých Kanakov.

Podľa francúzskeho splnomocnenca v Novej Kaledónii Louisa Le Franca sa v hlavnom meste Nouméa a jeho širšom okolí nachádza asi 5000 výtržníkov. Úrady pritom zadržali už stovky ľudí.

Nová Kaledónia sa rozprestiera v Tichom oceáne približne 1200 kilometrov východne od Austrálie. Má asi 238.000 obyvateľov a hlavným mestom je Nouméa. Pre Paríž je toto územie dôležité geopoliticky a vojensky, sú tam tiež bohaté ložiská niklu.

V Novej Kaledónii sa konali tri referendá o nezávislosti v rokoch 2018, 2020 a 2021, v ktorých obyvatelia hlasovali za zachovanie štatútu francúzskeho zámorského územia. Hnutie za nezávislosť však posledné referendum bojkotovalo a neuznalo jeho výsledky.