Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Novom Južnom Walese vznikne najdlhší austrálsky tunel

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Plánovaný tunel bez mýta bude mať dĺžku 11 kilometrov a bude prepájať mesto Blackheath s obcou Little Hartly, pričom sľubuje skrátenie času cestovania o 30 minút.

Sydney 18. mája (TASR) - Vláda austrálskeho štátu Nový Južný Wales (NSW) sa zaviazala vybudovať najdlhší cestný tunel v krajine, ktorý sa bude tiahnuť cez Modré vrchy (Blue Mountains) na západnom okraji Sydney.

Plánovaný tunel bez mýta bude mať dĺžku 11 kilometrov a bude prepájať mesto Blackheath s obcou Little Hartly, pričom sľubuje skrátenie času cestovania o 30 minút, uvádza spravodajská stanica ABC News a ďalšie austrálske médiá.

"Ide o historicky významný projekt, ktorý miestnym obyvateľom a turistom sprístupní bezpečnejšie a efektívnejšie cestovanie, a umožní aj nákladnú dopravu medzi stredozápadným a východným pobrežím," uviedol vicepremiér NSW Paul Toole.

Podľa jeho slov zredukuje avizovaný tunel dopravné zápchy, zvýši bezpečnosť miestnych obyvateľov a umožní ľahší prístup nákladnej dopravy na vidiek.

Tunel bude mať v každom smere dva jazdné pruhy a bude prechádzať niekoľkými horami, čím poskytne alternatívu k existujúcim kľukatým a strmým cestám v danej oblasti.

V Modrých vrchoch sa nachádza najnavštevovanejší austrálsky národný park. Pred covidovou pandémiou doň ročne zavítali štyri milióny ľudí. Podľa miestnej vlády nový tunel podporí cestovný ruch, ekonomický rozvoj a zvyšovanie počtu obyvateľov v regióne.

Výstavba sa začne v úvode budúceho roku. Vláda NSW plánuje predtým usporiadať sériu tzv. informačných stretnutí pre miestnych obyvateľov.