Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V oblasti Filipín, kde sa potopil tanker,majú ľudia zdravotné ťažkosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Plavidlo prevážalo 800.000 litrov vykurovacieho oleja, ktorý sa dostal k niekoľkým pobrežným rybárskym dedinám.

Manila 7. marca (TASR) — Niekoľko desiatok miestnych obyvateľov začalo pociťovať zdravotné problémy po rozsiahlom úniku priemyselného palivového oleja z tankera Princess Empress, ktorý sa 28. februára potopil pri pobreží filipínskej provincie Oriental Mindoro. TASR informáciu prevzala v utorok zo stránky spravodajskej stanice BBC News.

Plavidlo prevážalo 800.000 litrov vykurovacieho oleja, ktorý sa dostal k niekoľkým pobrežným rybárskym dedinám. Tamojšie pláže pokryl čierny kal. Miestni obyvatelia odvtedy hlásia výskyt kŕčov, závratov a zvracania. Nevoľnosť postihla aj pracovníkov, ktorí odstraňujú toto znečistenie.

Vdychovanie výparov z vykurovacieho oleja môže spôsobiť príznaky ako nevoľnosť a bolesti hlavy, zatiaľ čo kontakt s pokožkou môže maž za následok svrbenie alebo pľuzgiere. Filipínske úrady vyhlásili v postihnutých oblastiach provincie kalamitný stav a zaviedli zákaz rybolovu až do odstránenia znečistenia.

Tento zákaz má však veľmi negatívny vplyv na živobytie mnohých obyvateľov v danej oblasti — prístup k moru teraz nemá viac ako 18.000 rybárov v celkovo 60 dedinách.

Filipínske ministerstvo cestovného ruchu vyjadrilo obavy, že únik oleja znečistí vody v obľúbených potápačských destináciách vrátane okolia ostrovov Verde, Mindoro a Palawan. Podľa morských biológov je únikom látky ohrozených aj približne 36.000 hektárov koralových útesov, mangrovníkov a morskej trávy.

Zatiaľ nie je jasné, čo spôsobilo potopenie tankera plaviaceho sa pod filipínskou vlajkou v rozbúrenom mori. Všetkých 20 členov posádky zachránila okoloidúca nákladná loď ešte predtým, ako sa plavidlo potopilo. Experti teraz zisťujú, koľko oleja zostalo v tankeri a ako odčerpať zvyšok.