Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V oblasti južného Pacifiku potvrdili prvý prípad nákazy koronavírusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový Zéland má zatiaľ päť potvrdených prípadov.

Papeete 12. marca (TASR) - Poslankyňa francúzskeho parlamentu reprezentujúca Francúzsku Polynéziu je prvým prípadom nákazy koronavírusu v oblasti južného Tichomoria. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Maina Sageová začala pociťovať príznaky v pondelok, dva dni po návrate z Francúzska. Sageová je teraz v samoizolácii vo svojom dome. Jej symptómy nie sú podľa miestnych úradov vážne.

Úrady neobjasnili, ako sa Sageová vírusom nakazila. Koncom februára sa poslankyňa stretla s francúzskym ministrom kultúry Franckom Riesterom, ktorého neskôr pozitívne testovali na koronavírus.

V oblasti Tichého oceánu bol doteraz nový koronavírus potvrdený v americkom štáte Havaj. Na koronavírus negatívne testovali niekoľko pacientov vo Fidži, Tonge, Palau a na Marshallových ostrovoch.

Nový Zéland má zatiaľ päť potvrdených prípadov.

Geografická izolácia a nedostatočné zdroje v zdravotníctve na mnohých ostrovoch v Pacifiku zvyšujú riziko šírenia nákazlivých chorôb. Príkladom je vlaňajšia epidémia osýpok na Samoe, ktorá zabila 83 ľudí, väčšinou malé deti a batoľatá.

Ostrovné štáty zaviedli v dôsledku koronavírusu prísne cestovné obmedzenia. Marshallove ostrovy tento týždeň zakázali vstup všetkým návštevníkom prichádzajúcim na ostrovy lietadlom.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyhlásil, že ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, "možno charakterizovať ako pandémiu".

Vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa po prvý raz objavil koncom decembra v čínskom meste Wu-chan. Odvtedy sa rozšíril do celého sveta, kde sa ním nakazilo takmer 120.000 ľudí.