Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Odre po masívnom úhyne rýb zistili prítomnosť ortuti

Znepokojení obyvatelia stoja na brehu nemecko-poľskej hraničnej rieky Odra a pozerajú sa na mŕtve ryby vo vode. FOTO TASR/DPA Foto: TASR

Vzorky vody odobraté nemeckými úradmi po hromadnom úhyne rýb v rieke Odra, ktorá preteká pozdĺž časti nemecko-poľských hraníc, preukázali značnú kontamináciu ortuťou.

Berlín 12. augusta (TASR) - Vzorky vody odobraté nemeckými úradmi po hromadnom úhyne rýb v rieke Odra, ktorá preteká pozdĺž časti nemecko-poľských hraníc, preukázali značnú kontamináciu ortuťou. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

"Prvé výsledky sú k dispozícii od včerajšieho večera. Ešte ich nemáme oficiálne, ale skutočne poukazujú na masívne znečistenie ortuťou ako na faktor," uviedol miestny štátny úradník pre otázky životného prostredia Gregor Beyer.

Dodal, že okresná správa od začiatku odmietala teóriu, že by príčinou mohlo byť príliš málo kyslíka.

"Veľmi nepríjemné na tom je, že toxíny, ktoré evidentne pochádzajú z Poľska, neboli nahlásené prostredníctvom príslušných varovných systémov, takže sme mohli reagovať až vtedy, keď bol priamo zaznamenaný úhyn rýb," povedal Beyer, ktorý vedie úrad pre životné prostredie v okrese Märkisch-Oderland v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko.

Obrovské množstvo mŕtvych rýb a iných živočíchov prvýkrát spozorovali koncom júla v blízkosti poľského mesta Olawa.

Poľský Úrad ochrany životného prostredia vo štvrtok uviedol, že náhly úhyn tisícov rýb v rieke Odra pravdepodobne spôsobilo priemyselné znečistenie vody. Poľsko nasadilo vojakov, aby pomohli vyčistiť rieku, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Z rieky už vytiahli desať ton uhynutých rýb.

Vyšetrovanie príčiny tejto ekologickej katastrofy pokračuje. Poľská opozícia i miestni obyvatelia obviňujú vládu poľského premiéra Mateusza Morawieckeho z pomalého riešenia tohto problému.