Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

V okolí Balatonu sa čoskoro začne s biologickou ochranou pred komármi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na množstvo zrážok v uplynulých týždňoch, stav vody nad dlhodobým priemerom a oteplenie sa v oblasti objavili už prvé komárie larvy.

Balatonfüred 11. apríla (TASR) - V dňoch 16.-17. apríla sa začne v okolí "maďarského mora" - jazera Balaton - s biologickou ochranou pred komármi. V prípade nepriaznivého počasia v stanovenom termíne sa tak stane o čosi neskôr, a to 18.-19. apríla. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na zdroje z práce koordinujúceho Balatonského zväzu.

Jeho predseda Balázs Balassa pripomenul, že situáciu v oblasti mohli začať experti posudzovať vzhľadom na dlhšie trvajúce chladné počasie o čosi neskôr ako obvykle. Pripomenul však, že vzhľadom na množstvo zrážok v uplynulých týždňoch, stav vody nad dlhodobým priemerom a oteplenie sa v oblasti objavili už prvé komárie larvy, aj keď zatiaľ v malom množstve a počiatočnom štádiu vývoja. Ich početný nárast sa však očakáva v nasledujúcich dvoch týždňoch.

Aj preto sa s biologickou ochranou začne už na budúci týždeň, a to na území o rozlohe 2600 hektárov, čo je podstatne viac, ako sa rátalo pôvodne.

Náklady spojené s biologickou ochranou pred komármi hradia, ako obvykle, samosprávy z obcí a miest na pobreží jazera.