Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V okolí Hodonína postihnutom lesným požiarom sa situácia zlepšila

Svedčí o tom aj rozhodnutie štábu veliteľa zásahu, v zmysle ktorého už v okolí mestečka Bzenec nebude potrebná pomoc posádok vrtuľníkov, ktoré tam zasahovali od prvého dňa požiaru.

Hodonín 27. mája (TASR) - Situácia v juhomoravskom okrese Hodonín, kde požiarnici od štvrtkového popoludnia bojujú s rozsiahlym lesným požiarom, sa výrazne zlepšila. Svedčí o tom aj rozhodnutie štábu veliteľa zásahu, v zmysle ktorého už v okolí mestečka Bzenec nebude potrebná pomoc posádok vrtuľníkov, ktoré tam zasahovali od prvého dňa požiaru.

Letecký prieskum, ktorý v postihnutej oblasti vykonali dnes v ranných hodinách, totiž potvrdila, že v lokalite už niet horiacich plameňov. Neznamená to však, že by hasiči mohli hlásiť hotovo. Musia likvidovať tlejúce ložiská, dohasovať korene v teréne.

Navyše stále jestvujú obavy z možného veterného počasia, ktoré by mohlo skomplikovať vývoj v oblasti.

V náročnom teréne, v ktorom sa do prác v sobotu zapojili aj posily zo Slovenska, sa vystriedalo medzičasom okolo 1100 požiarnikov z 213 útvarov. Aktuálne tam zasahuje viac ako 90 kusov techniky, ich celkový počet nasadený od štvrtka sa približuje už trom stovkám.

Iba náklady na stravu a nápoje pre hasičov predstavujú doteraz 400.000 Kč, za pohonné hmoty sa zaplatilo už milión Kč.

Škody, ktoré spôsobil požiar, sa odhadujú na rádovo milióny Kč, informoval v internetovom vydaní dnes Hodonínsky deník.

Odhaduje sa, že likvidácia požiaru potrvá ešte niekoľko dní, všetko však závisí od vývoja meteorologickej situácie.