Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Navaľného advokát predložil súdu doklady o jeho liečení v Nemecku

Policajti blokujú budovu, v ktorej súd bude rozhodovať o tom, či sa podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher, zmení na nepodmienečný a odpyká si ho vo väzení, 2. februára 2021 v Moskve. Foto: TASR/AP

Do Ruska sa Navaľnyj vrátil 17. januára, pričom hneď na letisku v Moskve bol zadržaný. O deň neskôr ho súd vzal do väzby.

Moskva 2. februára (TASR) – Advokát väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v utorok pred súdom v Moskve predložil potvrdenia, z ktorých vyplýva, že jeho mandant 15. januára v Nemecku ukončil liečbu po pokuse o otrávenie.

Advokát Vadim Kobzev zdôraznil, že ak by Navaľného v deň jeho návratu 17. januára nezadržali priamo na letisku, nasledujúce ráno by išiel na inšpekciu, aby sa prihlásil svojmu probačnému úradníkovi.

Podľa spravodajského portálu Meduza.io Kobzev požiadal súd, aby k spisu pripojil originálne osvedčenie vydané klinikou Charité v Berlíne, kde bol Navaľnyj po pokuse o vraždu liečený. Uvádza sa v ňom, že Navaľnyj bol najskôr hospitalizovaný a potom v Berlíne podstúpil rehabilitáciu.

Jeho advokát tiež žiada, aby bola do spisu vložená aj kópia oznámenia, ktorým príslušnému oddeleniu Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) oznamoval, že Navaľnyj sa nedostaví na registráciu u probačného úradníka.

Advokát Navaľného poukázal aj na to, že rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v prípade Yves Rocher nebolo v skutočnosti vykonané: Navaľnému bolo vyplatené odškodné, ale trest mu nebol zrušený.

Po Kobzevovom vystúpení vyhlásila sudkyňa prestávku v zasadnutí súdu, aby sa prokuratúra mohla oboznámiť s novými materiálmi v spise.

Prokuratúra následne napr. namietala, že lekárske potvrdenie z berlínskej kliniky je datované 15. januárom 2021, pričom to, čo sa dialo s Navaľným v období od 23. septembra 2020 do 15. januára 2021, tento dokument neobsahuje.

Portál Meduza.io napísal, že situácia v okolí budovy súdu v Moskve, kde sa koná pojednávanie s Navaľným je momentálne pokojná. V uliciach, ktoré k nej vedú, alebo v podchodoch však už polícia medzičasom zadržala vyše 20 ľudí. Medzi zadržanými je aj niekoľko novinárov.

Navaľného tím opakovane vyzýval jeho priaznivcov, aby ho prišli podporiť pred súd. Portál Meduza.io však konštatuje, že do bezprostrednej blízkosti budovy súdu sa im sotva podarí dostať, keďže hliadkujúci príslušníci polície a Národnej gardy okolo nej vytvorili kordón.

Súd v Moskve sa zaoberá podnetom Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), ktorá v prípade Navaľného žiada zmenu podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný.

Ide o verdikt vynesený v kauze Yves Rocher v decembri roku 2014, keď bol Navaľnyj odsúdený na podmienečný trest 3,5 roka odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov za spreneveru 30 miliónov rubľov (približne 327.500 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy.

Navaľnyj v tejto kauze figuroval spolu so svojím bratom Olegom. Obaja celý prípad označovali za vykonštruovaný a politicky motivovaný.


Predseda súdu, ktorý pojednáva v kauze Navaľnyj, sa vzdal funkcie



Predseda okresného súdu v Moskve, ktorý v utorok pojednáva v kauze opozičného politika Alexeja Navaľného, sa vzdal funkcie. Informoval o tom v utorok spravodajský portál Meduza.io.

Portál dodal, že krátko pred začiatkom pojednávania sa objavila aj informácia, že pojednávanie bude viesť iná ako pôvodne určená sudkyňa. Tá vo svojom vystúpení v súdnej sieni uviedla, že verdikt v kauze vynesie ešte dnes.

Súd v Moskve sa v utorok zaoberá podnetom Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), ktorá v prípade Navaľného žiada zmenu podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný. V okolí budovy súdu, kde sa koná pojednávanie, už polícia zadržala takmer 100 ľudí vrátane niekoľkých novinárov.

Ide o verdikt vynesený v kauze Yves Rocher v decembri roku 2014, keď bol Navaľnyj odsúdený na podmienečný trest 3,5 roka odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov za spreneveru 30 miliónov rubľov (približne 327.500 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy.

Policajti na koňoch kontrolujú okolie budovy, v ktorej súd bude rozhodovať o tom, či sa podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher, zmení na nepodmienečný a odpyká si ho vo väzení, 2. februára 2021 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Navaľnyj v tejto kauze figuroval spolu so svojím bratom Olegom. Obaja celý prípad označovali za vykonštruovaný a politicky motivovaný.

V okolí súdu, ktorý rozhoduje o Navaľnom, zadržali už vyše 230 ľudí



Na pojednávanie pred súdom v Moskve, ktorý rozhoduje o zmene trestu opozičného politika Alexeja Navaľného z podmienečného na nepodmienečný, prišli diplomati Česka, Rakúska, Litvy, Nórska, Švédska, Holandska, USA, Kanady, Nemecka, Švajčiarska, Británie, Lotyšska, Poľska, ako aj zástupcovia Európskej únie. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú službu daného súdu.

V okolo súdu, kde sa koná pojednávanie, od rána zadržali už najmenej 230 ľudí, ktorí prišli podporiť opozičného politika a žiadať jeho prepustenie na slobodu. S odvolaním sa na portál OVD-Info monitorujúci zatknutia počas hromadných protestov o tom informoval portál Meduza.io.

Súd v Moskve sa v utorok zaoberá podnetom Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), ktorá v prípade Navaľného a kauzy Yves Rocher žiada zmenu jeho podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný.

Po dopoludňajšom pojednávaní sudkyňa vyhlásila dvojhodinovú prestávku. Na otázku, prečo je prestávka taká nezvyčajne dlhá, sudkyňa uviedla, že je to nutné, aby sa všetci stihli naobedovať.

Na túto jej odpoveď Navaľnyj zo svojej presklenej kóje, vyhradenej pre súdené osoby, reagoval otázkou: "A McDonald's sem (by sa dal objednať)?".

Pred vyhlásením prestávky dostala slovo na súde prokuratúra, ktorá obhajobe vytýkala, že Navaľnyj nedodal dokumenty potvrdzujúce jeho zdravotný stav a miesto, kde sa nachádzal, keď sa nedostavoval na schôdzky s probačným úradníkom, ako si to vyžadovali podmienky jeho podmienečného trestu vyneseného v kauze Yves Rocher.

Navaľnyj pred súdom žiadal o vysvetlenie, ako mal vlastne postupovať, keďže hneď, ako mu to zdravotný stav dovolil, kontaktoval svojich právnikov, poslal oznámenie s adresou na príslušné oddelenie FSIN a upozornil, že o svojom návrate do Ruska bude informovať.

Navaľnyj spochybnil aj tvrdenie FSIN, že úrady údajne nevedeli, kde sa zdržiava.

"Povedali ste, že od augusta neviete, kde som. Prezident krajiny (Vladimir Putin) povedal, že som na liečení. Vy ste to nevedeli," argumentoval Navaľnyj, na čo advokát FSIN vyhlásil, že "doba liečenia sa neberie do úvahy".

Navaľného kolegovia kritizovali, ako o jeho kauze informujú štátne médiá



Nadácia Fond boja s korupciou (FBK), ktorú založil opozičný politik Alexej Navaľnyj, vydala v utorok vyhlásenie s kritikou kampane, ktorú podľa nich vedú ruské provládne médiá voči Navaľnému.

FBK vo svojom stanovisku pripomína, že rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher zrušil Európsky súd pre ľudské práva, po ktorom Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie.

FBK dodal, že samotná firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, ktorého výsledky potvrdili, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda.

Svojím vyhlásením FBK reagovalo zrejme na spravodajstvo ruských provládnych médií, ktoré o pojednávaní s Navaľným informujú.

Prvý TV kanál napr. vo svojej reportáži zdôraznil, že Navaľnyj systematicky porušoval skúšobnú dobu podmienečného trestu, pričom tak údajne urobil najmenej 50-krát, pričom ešte aj cestoval do zahraničia za peniaze, ktoré boli darmi od občanov.

Televízia tiež pripomenula, že Navaľnyj je už skoro každý rok figurantom nejakého správneho konania pred súdom. Dodala, že Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v Navaľného prípade už dvakrát požiadala o zmenu podmienečného trestu na nepodmienečný, pričom však tento súd zakaždým prehrala. Súdy boli podľa televízie zhovievavé a nedôsledné.

Podľa Prvého kanála Navaľnyj zámerne ignoroval výzvy FSIN, aby plnil podmienky trestu, a nedal tak FSIN inú možnosť, len žiadať o zmenu trestu na nepodmienečný.

Prokremeľská televízia si všimla, že na súde Navaľného podporuje jeho manželka Julija - "a nielen ona, prišli aj zahraniční diplomati - a to sa dá považovať za nátlak na súd".

Televízia dodala, že niektoré ulice v okolí súdu sú zablokované a polícia zasahuje s cieľom zabrániť provokáciám zo strany Navaľného priaznivcov.

Spravodajský portál Meduza.io informoval, že nateraz bolo v uliciach v okolí súdu zadržaných vyše 230 ľudí vrátane niekoľkých novinárov.

Podľa tohto zdroja polícia hliadkuje aj v okolí sídla Navaľným založenej nadácie FBK, ktorá odhaľuje prípady korupcie v regiónoch krajiny a je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničného agenta. Posilnené hliadky polície sú aj na tých miestach v Moskve, kde sa zvyčajne na svojich akciách schádzajú prívrženci opozície.

Súd v Moskve sa v utorok zaoberá podnetom FSIN, ktorá v prípade Navaľného žiada zmenu podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný.

Ide o verdikt vynesený v kauze Yves Rocher v decembri roku 2014, keď bol Navaľnyj odsúdený na podmienečný trest 3,5 roka odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov za spreneveru 30 miliónov rubľov (približne 327.500 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy.

Navaľnyj v tejto kauze figuroval spolu so svojím bratom Olegom. Obaja celý prípad označovali za vykonštruovaný a politicky motivovaný

Rusko kritizuje účasť západných diplomatov na súde s Navaľným



Na pojednávanie pred súdom v Moskve, ktorý rozhoduje o zmene trestu opozičného politika Alexeja Navaľného z podmienečného na nepodmienečný, prišlo aj asi 20 diplomatov, napr. z USA, Británie, Bulharska, Poľska, Lotyšska, Litvy, či Rakúska. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová ich prítomnosť kritizovala a označila ju za zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Facebook Zacharovová uviedla, že "diplomati tradične podporujú svojich občanov na súdoch v zahraničí. Aj keď západniari považujú Navaľného za svojho, je občanom Ruskej federácie". Táto situácia je podľa nej "zasahovaním do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu".

Zacharovová vo svojom vyhlásení zvažuje, či nejde aj o pokus vyvíjať psychologický nátlak na sudkyňu, ktorá v Navaľného kauze rozhoduje. "Nevylúčila by" tiež, že západných diplomatov "znepokojuje osud miliónov (dolárov) z NATO (amerických a britských) napumpovaných do protizákonnej činnosti na ruskom území", keďže "o tom (ich využití) musia písať hlásenia".

Prítomnosť diplomatov na pojednávaní s Navaľným komentoval aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Uviedol, že diplomati pôsobiaci v Rusku "môžu slobodne konať v rámci viedenského dohovoru o diplomatických stykoch". Poznamenal, že komentovať túto situáciu prináleží ruskému rezortu diplomacie.

Podobne ako Zacharovová, aj Peskov sa zmienil o tom, že môže ísť o pokus vyvíjať tlak na súd. Podľa Peskova sa diplomati musia nejako "vyprofilovať: buď súhlasia s potrebou prijať tvrdé opatrenia proti porušovateľom zákona Ruskej federácie, alebo ide o pokus vyvinúť tlak na súd".