Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lockdown v okrese Gütersloh: Na bitúnku sa nakazilo vyše 1500 ľudí

Na snímke vojaci v ochranných odevoch pomáhajú robiť skríningové testy na koronavírus v priestoroch spoločnosti Tönnies v piatok 19. júna 2020 v meste Rheda-Wiedenbrück v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Foto: TASR/AP

Prvé správy o rozšírení nákazy v jednom z najväčších nemeckých bitúnkov v meste Rheda-Wiedenbrück v okrese Gütersloh na západe Nemecka sa objavili v stredu 17. júna.

Berlín 23. júna (TASR) - Úrady v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa rozhodli opätovne zaviesť prísne epidemiologické opatrenia pre celý okres Gütersloh, v ktorom sa nachádza bitúnok, kde sa v ostatnom čase hromadne rozšíril nový koronavírus. Oznámil to v utorok krajinský premiér Armin Laschet.

"Po prvý raz sa v Nemecku vráti celý okres k opatreniam, aké sa (v krajine) uplatňovali pred niekoľkými týždňami," povedal Laschet podľa agentúry AFP.

Laschet ďalej uviedol, že ľudia žijúci v Güterslohu by mali odteraz do kontaktu prichádzať len s členmi spoločnej domácnosti či maximálne jednou inou osobou. Povedal tiež, že v okrese budú zatvorené kiná, fitnescentrá i bary. Reštaurácie však budú môcť naďalej podávať jedlo osobám žijúcim v jednej domácnosti, píše agentúra AP.

Prvé správy o rozšírení nákazy v jednom z najväčších nemeckých bitúnkov v meste Rheda-Wiedenbrück v okrese Gütersloh na západe Nemecka sa objavili v stredu 17. júna, keď bolo pozitívne testovaných asi 400 zamestnancov.

Dosiaľ sa nákaza potvrdila u vyše 1500 z celkových takmer 7000 zamestnancov závodu firmy Tönnies Holding. Okres nariadil uplynulý piatok karanténu pre všetkých pracovníkov závodu a členov ich domácností.

Agentúra DPA uvádza, že v súvislosti s nariadením tzv. lockdownu je do okresu Gütersloh vyslaných 300 policajtov, ktorí tam budú dohliadať na dodržiavanie epidemiologických opatrení a tiež poskytovať obyvateľom humanitárnu pomoc.

"Cieľom je upokojiť situáciu, rozšíriť testovanie a zistiť, či sa vírus rozšíril alebo nerozšíril okrem pracovníkov firmy Tönnies aj medzi obyvateľstvom. Teraz ide predovšetkým o to, aby sme kontrolovali povinnosť dodržiavať karanténu," citovala Lascheta DPA.

Laschet tiež oznámil, že do okresu budú vyslaní aj poľskí, rumunskí a bulharskí tlmočníci. Mnoho zamestnancov zmieneného závodu totiž pochádza z východnej Európy.