Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V okupovanej časti Cypru sa koná druhé kolo prezidentských volieb

Mustafa Akinci, archívna snímka. Foto: TASR/AP/Petros Karadjias

Prezidentské voľby sa konajú v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Gréckom vyvolanom aktivitami Ankary.

Nikózia 18. októbra (TASR) - V Tureckom okupovanej časti Cypru sa v nedeľu koná druhé kolo prezidentských volieb. O tento post sa uchádzajú Mustafa Akinci (72), podporovateľ znovuzjednotenia tohto rozdeleného stredomorského štátu a Ersin Tatar (60), zástanca jeho rozdelenia, informuje agentúra AFP.

Úradujúci prezident Mustafa Akinci dostal v prvom kole 29,8 percenta hlasov. Jeho súper, predseda vlády Ersin Tatar z konzervatívno-nacionalistickej Strany národnej jednoty (UBP) získal 32,4 percenta hlasov.

Tatar, ktorého podporuje Ankara, presadzuje existenciu dvoch samostatných štátov - Cypru a Severocyperskej tureckej republiky, ktorú v súčasnosti uznáva len Turecko. Napriek tomu, že Akinci naposledy skončil na druhom mieste, tentoraz má lepšiu šancu vyhrať, komentuje AFP. Jeho kandidatúru totiž verejne podporil sociálny demokrat Tufan Erhürman, ktorý z 11 kandidátov v prvom kole prezidentských volieb skončil ako tretí.

Volebné miestnosti budú otvorené do 18.00 h miestneho času (17.00 h SELČ).

V sobotu sa demonštranti - prevažne cyperskí Gréci - zhromaždili pri "zelenej čiare", oddeľujúcej severnú, prevažne Turkami obývanú časť ostrovnej krajiny od južnej, v ktorej prevládajú Gréci. Držali transparenty s nápismi "Cyprus je grécky" a požadovali návrat severných území.

Prezidentské voľby sa konajú v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Gréckom vyvolanom aktivitami Ankary zameranými na prieskum ložísk zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Olej do ohňa prilialo Tatarovo rozhodnutie začiatkom októbra opätovne otvoriť štvrť Varoša v meste Famagusta, odkiaľ v roku 1974 po invázii tureckej armády na sever Cypru ušlo asi 40.000 grécky hovoriacich obyvateľov. Štvrť je pod tureckou kontrolou, ale nie je obývaná. Štatút Varoše — podobne ako aj medzinárodného letiska v Nikózii — je upravený rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 902 z marca 1994.