Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

MIGRANTI V OPUSTENOM KAMIÓNE: Objavili 343 osôb vrátane vyše 100 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Migranti v prívese boli v dobrom zdravotnom stave a bez akejkoľvek ujmy. Podľa úradov nebolo bezprostredne jasné, prečo vodič vozidlo odstavil a odišiel.

Mexiko 6. marca (TASR) - Dovedna 343 migrantov vrátane 103 maloletých osôb bez sprievodu objavili mexické úrady v prívese opusteného nákladného auta zaparkovaného na okraji diaľnice. TASR o tom informuje na základe pondelňajšej správy agentúry AP.

Mexický úrad pre migráciu (INM) v pondelok oznámil, že príves objavili v nedeľu v štáte Veracruz na pobreží Mexického zálivu - na trase často využívanej prevádzačmi, ktorí pomáhajú migrantom dostať sa z juhovýchodu Mexika do Spojených štátov.

Migranti v prívese boli v dobrom zdravotnom stave a bez akejkoľvek ujmy. Podľa úradov nebolo bezprostredne jasné, prečo vodič vozidlo odstavil a odišiel. Už viackrát sa stalo, že sa v takýchto prívesoch našli mŕtvi migranti.

Na streche tohto prívesu však boli ventilátory aj otvory na dýchanie. Samotní migranti mali na rukách rôznofarebné náramky, podľa úradov zrejme preto, aby boli ľahšie identifikovateľní ako "klienti" toho ktorého prevádzača. Podľa AP tieto skutočnosti ilustrujú čoraz väčšiu rafinovanosť prevádzačov.

Väčšina z maloletých migrantov pochádzala Guatemaly. Dospelé osoby boli okrem toho aj z Hondurasu, Salvádoru a Ekvádoru. AP pripomína, že migranti, ktorým sa podarí dostať do USA, neskôr často platia prevádzačom, aby im tam priviedli aj ich deti.