Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V OSN vznikol panel na poradenstvo v oblasti riadenia technológií

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Ako informovala agentúra AP, Generálny tajomník OSN A. Guterres pripomenul, že umelá inteligencia by mohla významne prispieť k pokroku ľudstva, ale jej používanie by zároveň mohlo narobiť i škody.

New York 27. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok oznámil vytvorenie nového 39-členného poradného panelu pre umelú inteligenciu (AI), ktorý dostal za úlohu zlepšiť globálne riadenie rýchlo sa vyvíjajúcich technologických nástrojov.

Ako informovala agentúra AP, Guterres pripomenul, že AI by mohla významne prispieť k pokroku ľudstva, ale jej používanie by zároveň mohlo narobiť i škody.

Zdôraznil pri tom, že všetko závisí od zodpovedného využívania technológií AI a ich sprístupnenia všetkým, vrátane rozvojových krajín, ktoré ich tiež potrebujú.

Doplnil, že v súčasnosti sa potenciál AI sústreďuje v niekoľkých spoločnostiach a krajinách, čo by však mohlo prehĺbiť globálnu nerovnosť v oblasti využívania digitálnych technológií.

Upozornil, že k potenciálnym škodám spôsobeným využívaním AI sa pridali aj vážne obavy zo šírenia dezinformácií, z narúšania súkromia, ako aj z podvodov a iných prejavov porušovania ľudských práv.

Guterres v tejto súvislosti upozornil, že "zlomyseľné používanie AI by mohlo podkopať dôveru ľudí v inštitúcie, oslabiť sociálnu súdržnosť a ohroziť demokraciu".

Ako dodal, toto všetko sú aj aspekty slúžiace ako motív pre vytvorenie poradného orgánu, ktorý bude pracovať nezávisle a bude sa riadiť univerzálnymi hodnotami zakotvenými v Charte OSN.

Panel má do konca tohto roka vydať predbežné odporúčania v troch oblastiach: globálne riadenie AI; chápanie rizík a výziev; a kľúčové príležitosti a prostriedky na využitie AI na urýchlenie plnenia cieľov udržateľného rozvoja, povedal Guterres.

Odporúčania poradného orgánu sa premietnu do príprav na budúcoročný Summit budúcnosti i do rokovaní o navrhovanom Globálnom digitálnom pakte, povedal Guterres.