Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Paname začala dvojdňová medzinárodná konferencia s názvom Náš oceán

Tanečníci vystupujú počas otvorenia celosvetovej konferencie na záchranu svetových oceánov v Paname vo štvrtok 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Panamský prezident Laurentino Cortizo na úvod summitu podpísal dekrét o rozšírení chránenej morskej oblasti Banco Volcán zo 14.000 na 93.000 štvorcových kilometrov.

Panama 2. marca (TASR) - V Paname sa vo štvrtok začala celosvetová konferencia zameraná na záchranu svetových oceánov. EÚ sa na nej zaviazala, že v roku 2023 vyčlení viac ako 800 miliónov eur na výskum, monitorovanie a ochranu oceánov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Počas dvoch dní budú politickí a obchodní lídri, environmentálni aktivisti a akademici riešiť, ako najlepšie čeliť očakávaným hrozbám v oceánoch - od zmeny klímy a znečistenia až po nadmerný rybolov a ťažbu.

Európska únia využila konferenciu "Náš oceán" na oznámenie, že tento rok vyčlení 816,5 milióna eur na projekty súvisiace s oceánmi.

Väčšina z nich, približne 320 miliónov eur, pôjde na výskum ochrany morskej biodiverzity a riešenie vplyvu zmeny klímy na moria. Ďalších 250 miliónov eur pôjde na vypustenie satelitu Sentinel-1C na pozorovanie topenia sa ľadovcov a monitorovanie účinkov klimatických zmien, 24 miliónov eur pôjde na zlepšenie riadenia rybolovu.

"Oceán je súčasťou nás samých a je našou spoločnou zodpovednosťou," uviedol vo vyhlásení komisár EÚ pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius.

Na štvrtkovom otvorení konferencie sa zúčastnil aj americký vyslanec pre klímu John Kerry. Podľa neho je konferencia "nesmierne dôležitá, pretože sa zameriava na činy, a nie na reči, pričom ide o skutočné záväzky a reálne riešenia."

Panamský prezident Laurentino Cortizo na úvod summitu podpísal dekrét o rozšírení chránenej morskej oblasti Banco Volcán zo 14.000 na 93.000 štvorcových kilometrov. Panama bude odteraz chrániť viac ako 54 percent morskej hladiny vo svojej exkluzívnej hospodárskej zóne.

V predvečer konferencie vyzvali zástupcovia Európskej únie, Spojených štátov, Latinskej Ameriky a tichomorských ostrovov, aby sa čo najskôr podpísala zmluva o otvorenom mori, o ktorej sa v OSN diskutuje už viac ako 15 rokov.

Oceány pokrývajú tri štvrtiny povrchu Zeme a sú domovom pre 80 percent všetkého života na planéte. Poskytujú potravu pre viac ako tri miliardy ľudí.