Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Paraguaji prebiehajú všeobecné voľby; v hre sú vzťahy s Taiwanom

Na kombosnímke zľava Santiago Peňa, prezidentského kandidáta vládnucej strany Colorado počas politického mítingu v Asuncióne v Paraguaji, 18. apríla 2023, a oponent Efrain Alegre, kandidát na prezidenta koalície, počas jeho záverečného mítingu v Asuncione v Paraguaji. , 27. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Volebným právom disponuje zhruba 4,8 milióna z dovedna 7,5 milióna obyvateľov krajiny. O novom prezidentovi a legislatíve sa rozhodne v jedinom kole, pripomína AFP.

Asunción 30. apríla (TASR) - Obyvatelia Paraguaja v nedeľu hlasujú vo všeobecných voľbách, pričom v hre sú budúce väzby s Taiwanom i nádeje na potlačenie rozsiahlej korupcie, vzmáhajúcej sa kriminality a ekonomickej nerovnosti, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Stredoľavá koalícia má za cieľ ukončiť takmer neprerušenú, sedem desaťročí trvajúcu hegemóniu vládnucej konzervatívnej strany Colorado v najtesnejšom zápase za uplynulé roky.

Volebným právom disponuje zhruba 4,8 milióna z dovedna 7,5 milióna obyvateľov krajiny. O novom prezidentovi a legislatíve sa rozhodne v jedinom kole, pripomína AFP.

V prieskumoch týkajúcich sa boja o post prezidenta tesne vedie 60-ročný Efrain Alegre zo stredoľavej koalície Concertación. Jeho hlavným vyzývateľom je 44-ročný ekonóm a bývalý minister finacnií Santiago Peňa z vládnucej strany Colorado, ktorá v krajine takmer kontinuálne vládne od roku 1947.

Hoci sa líšia v hospodárskej a medzinárodnej politike, obaja kandidáti sú v sociálnej oblasti konzervatívni a v prevažne katolíckej krajine obhajujú silné postoje proti interrupciám i manželstvám homosexuálov.

Výsledok volieb môže pritom významne ovplyvniť aj medzinárodné vzťahy Paraguaja. Patrí totiž medzi 13 krajín, ktoré uznávajú nezávislosť Taiwanu od Číny. Alegre však už vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta tento krok prehodnotí. "Vzťahy s Taiwanom znamenajú stratu jedného z najväčších trhov, ktorým je Čína," povedal pre AFP.

Peňa chce naopak zachovať vzťahy s Taiwanom, plánuje však presunúť veľvyslanectvo Paraguaja v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Presťahovanie veľvyslanectva do Jeruzalema je veľmi sporné, konštatuje AFP. Izrael si nárokuje na celý Jeruzalem ako na svoje hlavné mesto, zatiaľ čo Palestínčania považujú východný Jeruzalem za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Voliči v Paraguaji v nedeľu rozhodnú aj o členoch zákonodarného zboru a vyberú dovedna 17 guvernérov.