Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útok nožom v Paríži si vyžiadal najmenej dvoch zranených

Vojak gestikuluje po tom, čo štyri osoby utrpeli zranenia pri piatkovom útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satiristického týždeníka Charlie Hebdo v Paríži v piatok 25. septembra 2020. Dvaja ľudia sú v kritickom stave, uviedlo parížske policajné oddelenie s tým, že dve osoby podozrivé z útoku sú na úteku. Redakcia čelila v posledných dňoch vyhrážkam kvôli opätovným karikatúram proroka Mohameda. V roku 2015 sa redakcia stala terčom teroristického útoku, pri ktorom zahynulo 12 ľudí. Foto: TASR/AP

K útoku došlo v čase, keď prebieha súdny proces s podozrivými komplicmi útokov na redakciu Charlie Hebdo z januára 2015.

Paríž 25. septembra (TASR) - Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia pri piatkovom útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo vo francúzskej metropole Paríž. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie polície, ktorej sa podarilo predpokladaného útočníka zadržať.

Nemenovaný predstaviteľ parížskej polície uviedol, že úrady sa pôvodne domnievali, že ide o dvoch útočníkov, avšak v súčasnosti predpokladajú, že šlo len o jednu osobu, ktorú zadržali neďaleko parížskeho Námestia Bastily. Policajti oblasť naďalej prehľadávajú.

Polícia pôvodne oznámila, že pri útoku boli zranené štyri osoby, no zmienený policajný zdroj pre AP uviedol, že v skutočnosti zranenia utrpeli iba dvaja ľudia. Polícia nezrovnalosti v údajoch o počte zranených nedokázala vysvetliť.

Príčina útoku zatiaľ nie je známa. Incident vyšetrujú vyšetrovatelia z francúzskej protiteroristickej prokuratúry.

Na ministerstvo vnútra sa rozhodol zavítať aj premiér Jean Castex.

Policajti prichádzajú na miesto po tom, čo štyri osoby utrpeli zranenia pri piatkovom útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži 25. septembra 2020. Dvaja ľudia sú v kritickom stave, uviedlo parížske policajné oddelenie s tým, že dve osoby podozrivé z útoku sú na úteku. Redakcia čelila v posledných dňoch vyhrážkam kvôli opätovným karikatúram proroka Mohameda. V roku 2015 sa redakcia stala terčom teroristického útoku, pri ktorom zahynulo 12 ľudí.
Foto: TASR/AP


K útoku došlo v čase, keď v Paríži prebieha súdny proces s podozrivými komplicmi útoku na redakciu Charlie Hebdo z januára 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí vrátane niekoľkých najslávnejších francúzskych karikaturistov. Streľbu spustili bratia Said a Chérif Kouachiovci.

Pojednávanie sa začalo začiatkom septembra za prísnych bezpečnostných opatrení. V súdnej sieni bolo prítomných 11 zo 14 podozrivých komplicov, ktorí mali pomáhať Kouachiovcom, ako aj útočníkovi, ktorý o dva dni nato zaútočil na parížsky supermarket s kóšer tovarom.

Sanitka prichádza na miesto po tom, čo štyri osoby utrpeli zranenia pri piatkovom útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži 25. septembra 2020. Dvaja ľudia sú v kritickom stave, uviedlo parížske policajné oddelenie s tým, že dve osoby podozrivé z útoku sú na úteku. Redakcia čelila v posledných dňoch vyhrážkam kvôli opätovným karikatúram proroka Mohameda. V roku 2015 sa redakcia stala terčom teroristického útoku, pri ktorom zahynulo 12 ľudí.
Foto: TASR/AP


Polícia zadržala po útoku nožom v Paríži druhého podozrivého


Francúzska polícia zadržala druhú osobu v súvislosti s útokom nožom, ku ktorému došlo v piatok neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo vo francúzskej metropole Paríž. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Druhú podozrivú osobu zadržali v blízkosti parížskej stanice metra Richard-Lenoir nachádzajúcej sa neďaleko miesta činu. K zatknutiu prvého podozrivého došlo neďaleko Námestia Bastilly v centre Paríža.

Pri piatkovom útoku utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia. Podľa denníka Le Monde ide o muža a ženu, ktorí pracujú pre filmovú produkčnú spoločnosť Premieres Lignes a zaútočili na nich, keď fajčili na ulici.

Francúzsky premiér Jean Castex (uprostred) prichádza na miesto piatkového útoku nožom, ku kotrému došlo neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži 25. septembra 2020. Polícia pôvodne oznámila, že pri útoku boli zranené štyri osoby, no zmienený policajný zdroj pre AP uviedol, že v skutočnosti zranenia utrpeli iba dvaja ľudia. Polícia nezrovnalosti v údajoch o počte zranených nedokázala vysvetliť. Príčina útoku zatiaľ nie je známa. Redakcia čelila v posledných dňoch vyhrážkam kvôli opätovným karikatúram proroka Mohameda. V roku 2015 sa redakcia stala terčom teroristického útoku, pri ktorom zahynulo 12 ľudí.
Foto: TASR/AP



Útoky nožom v Európe od začiatku roka 2020



3. januára 2020

Francúzsko: Muža, ktorý pobodal niekoľko ľudí pri Paríži, bezpečnostné zložky zastrelili. K incidentu došlo v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža.



6. januára 2020

Nemecko:
Nemecká polícia smrteľne postrelila Turka ozbrojeného nožom, ktorý sa v meste Gelsenkirchen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko pokúsil zaútočiť na policajtov.



16. januára 2020

Česko:
V nemocnici v stredočeskom meste Slaný sa 71-ročný pacient začal po dvoch dňoch hospitalizácie sebapoškodzovať a s nožom v ruke ohrozoval zdravotníkov. Nemocničná ochranka ho postrelila pištoľou.



30. januára 2020

Česko:
Muž vyzbrojený dvoma nožmi a teleskopickým obuškom sa pokúsil vniknúť do budovy českej Poslaneckej snemovne v čase prebiehajúcej schôdze dolnej komory českého parlamentu. Zaútočil na jedného zo strážcov, policajtom sa ho následne podarilo spacifikovať.



2. februára 2020

Belgicko:
Belgickí policajti postrelili ženu, ktorá zaútočila nožom na chodcov v meste Gent, pričom zranila dvoch ľudí.



18. marca 2020

Česko:
Pražskí policajti zneškodnili muža, ktorý v električke útočil nožom na ľudí. Podozrivý sa nechcel upokojiť a zaútočil aj na zasahujúcich policajtov, ktorí ho spacifikovali strelou do stehna.



4. apríla 2020

Francúzsko:
Dve obete na životoch a najmenej šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici v meste Romans-sur-Isere ležiacom na juhovýchode Francúzska. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom, konal sám, bez podpory teroristickej organizácie.

Policajti zasahujú po útoku nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici v meste Romans-sur-Isere ležiacom v krajine Drôme na juhovýchode Francúzska v sobotu dopoludnia 4. apríla 2020. Pri útoku zahynuli dve osoby. Páchateľa útoku polícia zadržala. V súvislosti s epidémiou koronavírusu vo Francúzsku už tretí týždeň platia prísne obmedzenia na pohyb osôb mimo domova.
Foto: TASR/AP


15. apríla 2020

Francúzsko:
Francúzski policajti zastrelili na jednom z parížskych predmestí muža pravdepodobne afganského pôvodu, ktorý ich ohrozoval nožom. Policajti spozorovali muža ozbrojeného dlhým nožom, najprv sa im vyhrážal a potom sa na nich vrhol.


29. apríla 2020

Nemecko:
Skupina piatich až siedmich neznámych mužov zaútočila v Hanau nožmi na okoloidúcich, pričom spôsobili zranenia štyrom osobám.



21. mája 2020

Rakúsko:
Najmenej šesť zranených si vyžiadali útoky nožom, ku ktorým došlo v rakúskom kúpeľnom meste Baden, ležiacom necelých 30 kilometrov od Viedne. Predpokladaný útočník, 19-ročný muž, bol zadržaný.



21. júna 2020

Británia:
Traja ľudia prišli o život a traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo v parku Forbury Gardens v centre juhoanglického mesta Reading. Zadržaný bol predpokladaný páchateľ, 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl. Polícia vyhlásila útok za čin osamelého teroristu.

Policajt hliadkuje po incidente v parku Forbury Gardens v centre juhoanglického mesta Reading 21. júna 2020. Britská polícia vyhlásila v nedeľu popoludní útok nožom v parku v anglickom meste Reading, pri ktorom boli v sobotu večer na smrť dobodaní traja ľudia, za teroristický čin.
Foto: TASR/AP


26. júna 2020

Británia/Škótsko:
Útočník zranil nožom v centre škótskeho mesta Glasgow šesť ľudí a pri následnom zákroku ho smrteľne postrelili policajti.



13. augusta 2020

Nórsko:
Dvaja ľudia utrpeli bodné zranenia pri incidente v druhom najväčšom nórskom meste Bergen ležiacom na západe krajiny. Útočníčku následne zadržala polícia.



6. septembra 2020

Británia:
Jedného mŕtveho a sedem pobodaných, z toho dvoch ťažko zranených, si vyžiadala séria incidentov, ku ktorým došlo v anglickom meste Birmingham.