Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dvaja z páchateľov útokov sa mohli do Európy dostať ako utečeneci

Francúz žijúci v Thajsku drží sviečku pre obetí piatkových teroristických útokov v Paríži, 14. novembra 2015 v Bangkoku. Foto: TASR/AP

Pri Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel aj egyptský pas, uviedla spravodajská televízia BFMTV.

Atény 15. novembra (TASR) - Grécke vládne zdroje včera pripustili ako veľmi pravdepodobné, že medzi páchateľmi piatkových útokov v Paríži sú dve osoby, ktoré sa do Európy dostali nedávno cez Grécko.

Grécke úrady predtým informovali, že majiteľ sýrskeho pasu, ktorý sa našiel na mieste jedného z piatkových útokov v Paríži, sa 3. októbra tohto roku zaregistroval ako utečenec na gréckom ostrove Leros.

Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika - páchateľa útoku pri futbalovom štadióne Stade de France.

Najnovšie prišli grécke úrady s vyhlásením, že "je veľmi pravdepodobné, že druhý podozrivý tiež prešiel (do Európy) cez Grécko". "Vyšetrovanie pokračuje," uviedol nemenovaný grécky zdroj.

Pri Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel aj egyptský pas, uviedla spravodajská televízia BFMTV. Grécke úrady požiadali francúzskych kolegov, aby preverili aj držiteľa tohto pasu.

Toskas uviedol, že nemá informácie o tom, že by spomínaný sýrsky pas bol predmetom kontroly v iných krajinách, ktorými jeho držiteľ mohol prechádzať.

Grécky policajný zdroj spresnil, že držiteľom sýrskeho pasu bol mladý muž, ktorý priplával na ostrov Leros loďou z Turecka spolu s ďalšími 69 utečencami. Grécke úrady na ostrove mu potom - v súlade s predpismi EÚ - odobrali odtlačky prstov. Zdroj poznamenal, že nie sú žiadne oficiálne záznamy o tom, že by mladý Sýrčan Grécko bol opustil. Zdroj súčasne pripustil, že utečenec - ako mnohí iní - mohol z Grécka odísť cez hranice s Macedónskom.

Po krviprelievaní v Paríži sa mnohí populistickí politici v Európe začali domáhať zastavenia prílevu utečencov alebo migrantov z Blízkeho východu alebo Afriky. Poľsko uviedlo, že nemôže takýchto utečencov prijať, kým nebude mať dostatočné bezpečnostné záruky.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti napísala, že ak sa ukáže, že jeden či viacerí útočníci prišli do Európy s vlnou migrantov, zmení to podstatným spôsobom debatu o utečencoch a o tom, ako sa o nich postarať.

Podľa AP žiadatelia o azyl, ktorí zo Sýrie a iných vojnou postihnutých krajín ušli do Európy, odsudzujú útoky v Paríži, pričom sa netaja obavami, že im ešte viac sťažia štart do nového života v západnej Európe. Migranti, ktorí dnes prechádzali Slovinskom smerom do Rakúska a Nemecka, pre AP uviedli, že útoky v Paríži sa podobajú na vojnu, pred ktorou utekajú. Mnohí vyslovili obavy, že teraz budú na Západe považovaní za potenciálnych útočníkov.

Piatkové atentáty v Paríži si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote, uviedol dnes vo francúzskej metropole prokurátor Francois Molins.

Molins potvrdil, že jeden terorista, ktorý zajal rukojemníkov v klube Bataclan, bol oficiálne identifikovaný vďaka odtlačkom prstov.

"Ide o osobu narodenú 21. novembra 1985 v Courcouronnes, v kraji l’Essonne," ktorý mal v minulosti problémy so zákonom a od roku 2010 bol objektom záujmu tajných služieb pre podozrenie, že sa nechal radikalizovať. Nebol však sledovaný ako podozrivý z členstva alebo sympatií k teroristickým skupinám.

Dodal, že francúzske občianstvo mal aj jeden z troch ľudí zadržaných dnes na hraniciach s Belgickom pre podozrenie zo spojitosti s atentátmi v Paríži.