Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Paríži pokračoval protest proti dôchodkovej reforme

Demonštrant s francúzskou vlajkou stojí pred príslušníkmi poriadkovej polície počas protestu proti vládnemu návrhu na zvýšenie zákonného veku odchodu do dôchodku v Paríži. Foto: TASR - AP

Súčasný dôchodkový vek vo Francúzsku je jedným z najnižších v EÚ.

Paríž 22. januára (TASR) - V Paríži v sobotu demonštrovali tisícky ľudí proti kontroverznej dôchodkovej reforme. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Protest, ktorý zorganizovala ľavicová strana La France Insoumise (LFI) a viaceré mládežnícke organizácie, nadviazal na sériu rovnako ladených protestov vo Francúzsku z posledných dní.

Zakladateľ LFI Jean-Luc Mélenchon na proteste obvinil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zo snáh "všetko komodifikovať" a z toho, že svojou politikou "všetko špiní, všetko znižuje a všetko kvantifikuje".

Keďže súčasný dôchodkový systém vo Francúzsku je v dôsledku starnúceho obyvateľstva ekonomicky neudržateľný, vláda plánuje zvýšiť vek odchodu do dôchodku z 62 na 64 rokov. Zvýšiť sa má aj počet odpracovaných rokov pre získanie plného dôchodku.

Súčasný dôchodkový vek vo Francúzsku je jedným z najnižších v EÚ. Odbory sa však snažia zaistiť ochranu starších zamestnancov fyzicky náročných povolaní.

Vo štvrtok v celej krajine protestovalo proti vládnemu návrhu na zvýšenie zákonného veku odchodu do dôchodku viac ako 1,1 milióna ľudí. Odborári počet protestujúcich odhadli na dva milióny.