Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Paríži sa uskutoční stretnutie o riešení krízy v Libanone

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Libanon riadi iba dočasná vláda a takisto nemá obsadenú funkciu prezidenta, keďže parlament opakovane nedokáže zvoliť nástupcu Míšála Awna.

Paríž 2. februára (TASR) - Vo francúzskej metropole Paríž sa v pondelok uskutoční medzinárodné stretnutie v snahe priniesť riešenie politickej patovej situácie v Libanone. Na zhromaždení sa majú zúčastniť predstavitelia Francúzska, Spojených štátov, Saudskej Arábie, Kataru a Egypta, uviedla vo štvrtok hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Anne-Claire Legendreová.

Šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová "vyjadrila veľmi vážne znepokojenie nad patovou politickou situáciou v Libanone", povedala hovorkyňa. Colonnová bola vo štvrtok na návšteve Saudskej Arábie.

Francúzsko a regionálni partneri vrátane Saudskej Arábie podľa hovorkyne diskutujú o prostriedkoch "ako povzbudiť libanonských politikov, aby prevzali svoju zodpovednosť a podporili cestu von z krízy". Bude to aj predmetom pondelkového stretnutia v Paríži. Či boli pozvaní aj libanonskí predstavitelia, nebolo bezprostredne jasné. Legendreová dodala, že stretnutie na ministerskej úrovni zatiaľ nie je naplánované.

Libanon riadi iba dočasná vláda a takisto nemá obsadenú funkciu prezidenta, keďže parlament opakovane nedokáže zvoliť nástupcu Míšála Awna. Jeho prezidentský mandát vypršal koncom októbra.

Bezprecedentná hospodárska kríza v krajine uvrhla veľkú časť obyvateľov do chudoby. Aj Svetová banka označuje krízu v Libanone za jednu z najhorších v novodobých dejinách.