Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Paríži súdia útočníka s mačetou z Louvre, hrozí mu doživotie

Na snímke policajti hliadkujú na uzatvorenom nádvorí múzea Louvre v Paríži v piatok 3. februára 2017. Francúzsky vojak postrelil v piatok pri vchode do podzemnej nákupnej zóny pod múzeom Louvre v Paríži neznámeho muža, ktorý naňho zaútočil nožom. Celú oblasť uzavreli a evakuovali. Jeden z vojakov na neho vystrelil spolu päť rán. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

K útoku sa neprihlásil nik; samotný Hamamí sa neskôr priznal k podporovaniu teroristickej organizácie Islamský štát (IS), zároveň však tvrdil, že konal sám v rámci "osobného projektu".

Paríž 21. júna (TASR) - Súdny proces s Egypťanom, ktorý v roku 2017 zaútočil mačetou na vojenskú hliadku pri parížskom múzeu Louvre, sa v pondelok začal vo francúzskej metropole. V prípade dokázania viny mu hrozí doživotie. Informovala o tom agentúra AFP.

Abdalláh Hamamí (33) je obžalovaný z "teroristických vrážd v štádiu pokusu" a spolčovania sa s "teroristickými zločincami". K útoku došlo 3. februára 2017. Egypťan zaútočil na štyroch vojakov v podzemnej časti nákupného centra Caroussel du Louvre, prepojeného s múzeom Louvre, a kričal "Alláhu Akbar" (v arabčine Boh je veľký). Vojaci ho následne postrelili, pričom pri zatýkaní kládol aktívny odpor.

K útoku sa neprihlásil nik; samotný Hamamí sa neskôr priznal k podporovaniu teroristickej organizácie Islamský štát (IS), zároveň však tvrdil, že konal sám v rámci "osobného projektu".

Ako uviedol, jeho zámerom bolo poškodiť umelecké diela v Louvre a upútať tak pozornosť Francúzska a sveta na počty detí, ktoré denne zomierajú v Sýrii. Pred súdom opísal svoj hnev v súvislosti s nespravodlivosťou a extrémnou chudobou. Vyšetrovatelia však spochybnili skutočnosť, že ak chcel iba poškodiť umelecké diela, prečo mal pri sebe aj dve mačety.

Súd s porotou sa má v Paríži skončiť vo štvrtok, píše AFP.