Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V pásme Gazy hlásia úplný výpadok telekomunikačných služieb

Záchranári evakuujú zraneného Izraelčana po raketovom útoku z pásma Gazy, ktorý zasiahol obytnú budovu v izraelskom meste Tel Aviv v piatok 27. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Výbuchy z nepretržitých leteckých úderov rozžiarili nočnú oblohu nad mestom Gaza v piatok niekoľko hodín po zotmení.

Tel Aviv 28. októbra (TASR) - Izrael v noci z piatka na sobotu zintenzívnil letecké údery v pásme Gazy, v dôsledku ktorých vypadol internet aj telekomunikačná sieť, čím 2,3 miliónov obyvateľov Gazy zostalo úplne odrezaných od vonkajšieho sveta aj vzájomného kontaktu. TASR správu prebralo od agentúry AP.

Izraelské vojsko informovalo, že "rozširuje" svoje pozemné operácie v pásme Gazy. Toto vyhlásenie podľa agentúry AP signalizuje, že celoplošná izraelská pozemná invázia s cieľom zlikvidovať militantné hnutie Hamas začne čoskoro.

Výbuchy z nepretržitých leteckých úderov rozžiarili nočnú oblohu nad mestom Gaza v piatok niekoľko hodín po zotmení. Palestínsky telekomunikačný operátor Paltel informoval, že nálety spôsobili "kompletný výpadok" komunikačných služieb, vrátane internetu, mobilnej siete a pevných liniek.

Lynn Hastingsová, humanitárna koordinátorka OSN pre okupované územia, napísala na sociálnej sieti X (bývalý Twitter), že bez funkčných telefónnych liniek a internetu nebudú môcť fungovať nemocnice a záchranárske služby. Červený kríž vyhlásil, že nie je schopný kontaktovať svoje zdravotnícke tímy a obyvatelia pásma Gazy nemajú ako privolať sanitky. To znamená, že záchranári sa budú musieť snažiť hľadať ranených podľa zvukov výbuchov.

Komisia na ochranu novinárov vyjadrila hlboké znepokojenie nad aktuálnym stavom a dodala, že svet "stráca okno do reality" konfliktu. Takisto varovala, že informačné vákuum môže byť "vyplnené smrteľne nebezpečnou propagandou a dezinformáciami".