Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Pásme Gazy obnovili prerušené telekomunikačné služby

Obnovenie internetového a telefonického spojenia v južnej a strednej časti Gazy potvrdila aj palestínska telekomunikačná spoločnosť Ooredoo. Foto: TASR/AP

Obnovenie internetového a telefonického spojenia v južnej a strednej časti Gazy potvrdila aj palestínska telekomunikačná spoločnosť Ooredoo.

Gaza 22. januára (TASR) - V Pásme Gazy v pondelok po vyše týždni obnovili telekomunikačné služby, vyplýva z údajov portálu NetBlocks.org monitorujúceho celosvetové sieťové pripojenie. Išlo o najdlhší takmer úplný výpadok pripojenia od začiatku vojny. TASR o tom informuje podľa stanice CNN.

Obnovenie internetového a telefonického spojenia v južnej a strednej časti Gazy potvrdila aj palestínska telekomunikačná spoločnosť Ooredoo. Služby fungujú aj na severe Pásma Gazy.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas došlo k výpadku internetu a telekomunikačného spojenia v tejto palestínskej enkláve už viackrát, pripomína CNN.

Vojnu v Pásme Gazy rozpútal 7. októbra vpád kománd Hamasu na juh Izraela, pri ktorom prišlo o život približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Zajali aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých zhruba 132 zostáva podľa Izraela naďalej v zajatí. Predpokladá sa, že najmenej 27 z nich bolo medzičasom zabitých.

V reakcii na tento útok podnikol Izrael najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, si odteraz vyžiadala najmenej 25.105 obetí, väčšinou žien, detí a mladistvých.