Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V pásme Gazy otvoria všetky mešity, fungovať budú v obvyklom režime

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V pásme Gazy sú už uvoľnené reštrikcie, ktoré sa týkali reštaurácií, kaviarní a trhov.

Gaza 1. júna (TASR) - Radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v palestínskom pásme Gazy, súhlasilo s otvorením všetkých mešít v tejto palestínskej enkláve.

Ako uviedla agentúra AP, toto rozhodnutie je ďalším zo série postupného uvoľňovania reštrikcií prijatých v pásme Gazy v snahe zastaviť alebo spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 vyvolávajúceho chorobu COVID-19.

Všetky mešity budú otvorené od stredy, pričom veriacim budú k dispozícii v obvyklom režime. Hamas v máji povolil čiastočné otvorenie mešít s tým, že modlitby sa v nich konali len raz do týždňa.

V pásme Gazy sú už uvoľnené reštrikcie, ktoré sa týkali reštaurácií, kaviarní a trhov.

V pásme Gazy, ktoré je od roku 2007, keď sa tam Hamas ujal moci, vystavené blokáde zo strany Izraela i Egypta, zaznamenali 61 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a úmrtie jednej nakazenej osoby. Všetky tieto prípady boli zaznamenané v karanténnych centrách, kam musia ísť všetky osoby prichádzajúce na palestínske územia.

V súvislosti s epidémiou choroby COVID-19 a šírením koronavírusu mnohí odborníci vyslovili obavy, že prepuknutie infekcie na palestínskych územiach by mohlo viesť ku kolapsu už aj tak podfinancovanému systému zdravotnej starostlivosti.