Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Pekingu pre koronavírus zatvorili desiatky staníc metra

Zamestnankyňa s ochranným rúškom na tvári sedí pred uzatvoreným východom stanice metra v Pekingu v stredu 4. mája 2022. Foto: TASR/AP

Druhá najväčšia svetová ekonomika v súčasnosti zažíva najhoršiu epidemickú situáciu od začiatku pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

Peking 4. mája (TASR) - Desiatky staníc metra zatvorili v stredu v Pekingu, čo súvisí so sprísnením opatrení proti šíreniu koronavírusu v snahe obmedziť pohyb osôb v 21-miliónovom čínskom hlavnom meste. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Pekinské metro oznámilo zatvorenie približne 45 staníc, čo predstavuje zhruba 14 percent siete. Mnohé z nich sa nachádzajú v blízkosti oblastí, kde platí lockdown, uvádza sa v oznámení zverejnenom na platforme WeChat.

"Vchody a východy staníc budú uzavreté... ale prestupy v rámci staníc sú možné," uvádza sa ďalej v oznámení.

Druhá najväčšia svetová ekonomika v súčasnosti zažíva najhoršiu epidemickú situáciu od začiatku pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Väčšinu prípadov nákazy zaznamenali v meste Šanghaj, kde väčšina obyvateľov uviazla doma na viac ako mesiac.

Obyvateľov Pekingu scény chaosu a hnevu v súvislosti s postupným zavádzaním lockdownu znepokojili. Obávajú sa totiž, že aj ich mesto bude uzavreté, hoci tamojšie úrady denne hlásia len desiatky nakazených.

Na snímke obyvatelia a pracovníci úradov s ochrannými rúškami stoja v rade počas hromadného testovania na COVID v najväčšej pekinskej štvrti Čchao-jang v pondelok 25. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


V stredu čínske hlavné mesto zaznamenalo iba 51 prípadov lokálneho prenosu nákazy koronavírusom, zatiaľ čo Šanghaj takmer 5000.

V Pekingu už platí lockdown pre niektoré obytné oblasti, mnohé turistické lokality sprísnili pravidlá počas zvyčajne rušných májových sviatkov a stravovanie v reštauráciách je zakázané. Miestni obyvatelia sa začali zásobovať potravinami, keďže sa obávvajú, že by im zrazu prikázali zostať doma.

Okrem Pekingu zintenzívnilo kontroly v boji proti covidu aj stredočínske mesto Čeng-čou.