Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Zahraničie

Obyvateľov Pekingu hromadne testujú na koronavírus

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku obyvateľke počas masového testovania na ochorenie COVID-19 v štvrti Čchao-jang v čínskom Pekingu 25. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Z čínskeho hlavného mesta za pondelok hlásili 33 prípadov lokálneho prenosu nákazy koronavírusom.

Peking 26. apríla (TASR) - Peking spustil v utorok v 12 mestských častiach hromadné testovanie na covid. K takémuto kroku úrady pristúpili po tom, ako sa tam vyskytli desiatky prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. TASR správu prevzala od agentúry AFP a denníka The Guardian.

Pekinskí predstavitelia nariadili obyvateľom 12 najľudnatejších štvrtí mesta, aby podstúpili tri kolá PCR testov. Najľudnatejšia štvrť Čchao-jang začala s hromadným testovaním už v pondelok, zvyšných 11 mestských častí sa k nej pridalo v utorok.

Z čínskeho hlavného mesta za pondelok hlásili 33 prípadov lokálneho prenosu nákazy koronavírusom.

Nariadenie hromadného otestovania obyvateľstva spôsobilo v Pekingu vlnu panických nákupov, avšak štátne médiá uisťovali obyvateľov, že sa nemusia obávať nedostatku tovaru. Viaceré tamojšie supermarkety pred začiatkom testovania výrazne doplnili svoje zásoby a v nedeľu tiež napríklad aj predĺžili otváracie hodiny.

Obyvatelia Pekingu sa podľa AFP obávajú, že by sa v meste mohol zopakovať rovnaký scenár, aký sa odohráva v Šanghaji, kde už niekoľko týždňov platí lockdown a ľudia majú ťažkosti s prístupom k potravinám a zdravotnej starostlivosti nesúvisiacej s koronavírusom.

Peking okrem testovania sprísnil aj kontroly pri vstupe do mesta, pričom aktuálne vyžaduje od každého prichádzajúceho negatívny výsledok testu na covid nie starší ako 48 hodín.