Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Pekingu zadržali päť čínskych zamestnancov americkej spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mintz Group v e-maile pre AFP uviedla, že po zadržaní čínskych pracovníkov zatvorila svoju prevádzku v Pekingu.

Peking 24. marca (TASR) - Čínske úrady počas razie zadržali piatich čínskych zamestnancov pekinskej kancelárie americkej spoločnosti Mintz Group. Spoločnosť ich zadržanie oznámila v piatok. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Zdroj z prostredia newyorskej kancelárie spoločnosti, ktorý chcel zostať v anonymite, pre Reuters povedal, že právny poradca spoločnosti informoval o raziách z 20. marca tohto roka. Zamestnancov údajne zadržiavajú v izolácii mimo Pekingu.

Mintz Group v e-maile pre AFP uviedla, že po zadržaní čínskych pracovníkov zatvorila svoju prevádzku v Pekingu. Podľa svojich vyjadrení je pripravená spolupracovať s čínskymi úradmi s cieľom vyriešiť akékoľvek nedorozumenia, ktoré mohli viesť k zadržaniu. Takisto sa bude usilovať zaistiť bezpečnosť svojich zamestnancov a ich rodín v Číne.

"Mintz Group neodstala žiadne oficiálne právne oznámenie v spojitosti s právnym konaním voči spoločnosti a požiadala, aby úrady jej zamestnancov prepustili," uviedla.

Spoločnosť Mintz Group má hlavné sídlo v USA a špecializuje sa na vyšetrovanie obvinení z podvodov, korupcie a zneužívania na pracovisku. Pobočky má na 18 rôznych miestach vrátane Washingtonu, pekinská je jediná na území pevninskej Číny, dodáva Reuters.

Napätie medzi Čínou a USA sa v poslednom období vystupňovalo po zostrelení údajného čínskeho špionážneho balóna vo februári. Situáciu nezlepší ani návšteva taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v USA na budúci týždeň.

Taiwan má vlastnú autonómnu vládu, Peking však vníma tento ostrov ako súčasť jedinej Číny. Vlani nahnevane reagoval na návštevu vtedajšej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na ostrove. Následne v jeho okolí spustil rozsiahle vojenské cvičenia s ostrou streľbou.