Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V piatok nebudú pre štrajk fungovať niektoré nemecké letiská

Elektronická tabuľa ukazuje lety, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V Stuttgarte výpadok letovej prevádzky zablokuje 162 letov a zhruba 20.000 cestujúcich, uviedlo letisko.

Berlín 15. februára (TASR) - Letiská vo Frankfurte nad Mohanom, Mníchove, Hamburgu a v Stuttgarte oznámili, že v piatok sa pre štrajk odborového zväzu Ver.di preruší pravidelná letová prevádzka. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom budú v piatok fungovať len núdzové lety, oznámila hovorkyňa prevádzkovateľa frankfurtského letiska Fraport. Na najväčšom nemeckom letisku bolo na piatok naplánovaných 1005 letov a výpadok sa dotkne 137.000 cestujúcich. Hovorkyňa ich vyzvala, aby na letisko osobne nechodili a pre informácie o letoch kontaktovali svoje aerolínie.

V Stuttgarte výpadok letovej prevádzky zablokuje 162 letov a zhruba 20.000 cestujúcich, uviedlo letisko. Povolené budú iba núdzové pristátia, zdravotnícke a humanitárne lety a vojenská doprava.

Združenie nemeckých letísk (ADV) odhaduje, že v piatok bude v Nemecku pre štrajk zrušených 2340 vnútroštátnych aj medzinárodných letov, celkovo sa to dotkne viac ako 295.000 cestujúcich.

Do jednodňového štrajku sa majú podľa odborárov zapojiť zamestnanci bezpečnostných a pozemných letiskových služieb vo Frankfurte nad Mohanom, Mníchove, Stuttgarte, Hamburgu, Dortmunde, Hannoveri a Brémach.

Odbory požadujú zvýšenie platov o 10,5 percenta alebo minimálne o 500 eur kvôli vysokej inflácii.