Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

V Pobreží Slonoviny spálili vyše 3 a pol tony šupín šupinavca

Na archívnej snímke žena kráča okolo bilbordu, ktorý upozorňuje na pašovanie ohrozených cicavcov šupinavcov v Pekingu. Foto: TASR/AP

Tento cicavec je označený IUCN za druh, ktorému hrozí vyhynutie. Zviera je pritom v celej Číne a vo väčšine juhovýchodnej Ázie považované za tradičnú pochúťku.

Abidjan 3. marca (TASR) - Predstavitelia Pobrežia Slonoviny v utorok spálili vyše tri a pol tony šupín živočícha šupinavca, s ktorým sa nelegálne obchoduje najviac na svete.

Šupiny toho zvieraťa zhabali v západoafrickej krajine pri raziách v rokoch 2017 a 2018, následne zatkli približne 20 ľudí, informovala tlačová agentúra AFP.

Čína po vypuknutí nákazy novým koronavírusom oznámila 24. februára úplný zákaz predaja a konzumácie šupinavca. Pátraním sa totiž zistilo, že koronavírus sa v ohnisku nákazy v stredočínskom meste Wu-chan preniesol na človeka zo šupinavcov.

Tento šupinatý cicavec je označený Medzinárodnou úniou na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) za druh, ktorému hrozí vyhynutie. Zviera je pritom v celej Číne a vo väčšine juhovýchodnej Ázie považované za tradičnú pochúťku.

"Bola to medzinárodná sieť nelegálnych obchodníkov, ktorú sme rozložili a spálili sme 3,6 tony šupín," povedal minister Pobrežia Slonoviny pre lesníctvo Alain Richard Donwahi po tom, čo v ekonomickej metropole Abidjan osobne zapálil tri kopy šupín.

Minister dodal, že šupiny mali hodnotu "miliónov", a dodal: "Bojujeme proti pytliactvu a takisto proti nelegálnemu obchodovaniu s ohrozenými druhmi živočíchov."

"Šupiny tohto cicavca sú v tradičnej čínskej medicíne vysoko cenené... aj vo Vietname. V Ázii sa môže ich cena vyšplhať na 1000 dolárov za kilogram," spresnil.

Medzinárodný predaj šupinavcov bol zakázaný v roku 2016 Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Ilegálne obchodovanie s divo žijúcimi zvieratami prinesie ročne zisky vo výške približne 15 miliárd dolárov, predovšetkým na rozmáhajúcich sa ázijských trhoch, ako uvádza Svetový fond na ochranu prírody (WWF).