Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Pobreží Slonoviny udelili za džihádistický útok doživotné tresty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súd okrem toho vydal medzinárodný zatykač na údajného hlavného organizátora útoku známeho pod menom Kounta Dallah.

Abidjan 28. decembra (TASR) - Súd v africkom štáte Pobrežie Slonoviny v stredu vyniesol doživotné tresty nad štyrmi mužmi obvinenými z napomáhania k džihádistickému útoku na letovisko, pri ktorom zahynulo 19 ľudí vrátane zahraničných turistov.

Ako TASR informuje na základe správy agentúry AFP, útok z 13. marca roku 2016 bol prvým džihádistickým útokom v Pobreží Slonoviny, jednej z hospodárskych veľmocí západnej Afriky.

Útok spáchali traja muži vyzbrojení útočnými puškami, ktorí vtrhli na pláž v Grand-Bassame, letovisku vzdialenom 40 kilometrov východne od mesta Abidjan. Následne v tomto letovisku, obľúbenom v komunite "expatov" z Európy, zaútočili na hotely a reštaurácie.

Útok sa po 45 minútach skončil zásahom bezpečnostných zložiek Pobrežia Slonoviny, ktoré trojicu útočníkov zastrelili.

Medzi 19 obeťami útoku bolo deväť občanov Pobrežia Slonoviny, štyria francúzski občania, po jednom občanovi Libanonu, Nemecka, Severného Macedónska, Mali, Nigérie a jedna osoba, ktorej totožnosť sa nepodarilo zistiť. Zranených bolo 33 ľudí rôznych národností.

K zodpovednosti za útok sa ešte v ten istý deň prihlásila severoafrická odnož teroristickej siete al-Káida – al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM).

Štyria muži odsúdení v stredu na doživotie boli na súde usvedčení z poskytovania podpory pre túto útočnú operáciu. AFP poznamenala, že na vynesení rozsudku nebol prítomný žiadny z odsúdených.

Súd okrem toho vydal medzinárodný zatykač na údajného hlavného organizátora útoku známeho pod menom Kounta Dallah.