Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V poľskej nemocnici, kde zomrela tehotná žena, zistili pochybenia

Na archívnej snímke zo 6. novembra 2021 protest proti prísnemu protiinterupčnému zákonu po smrti 30-ročnej ženy, ktorej bola interupcia odopretá. Foto: TASR / AP

Nemocnici pre zistené pochybenia udelili pokutu vo výške takmer 650.000 zlotých (v prepočte zhruba 140.000 eur).

Varšava 1. decembra (TASR) - Poľský Národný fond zdravia (NFZ) zistil viaceré nezrovnalosti v organizácii, realizácii a kvalite zdravotnej starostlivosti poskytovanej v nemocnici v meste Pszczyna na juhu krajiny.

Tieto skutočnosti boli zistené počas kontroly súvisiacej so septembrovým úmrtím tehotnej ženy, ktorej bol odopretý interrupčný zákrok. Pacientka bola hospitalizovaná práve v tejto nemocnici, informovala v stredu tlačová agentúra PAP.

Nemocnici pre zistené pochybenia udelili pokutu vo výške takmer 650.000 zlotých (v prepočte zhruba 140.000 eur).

Zmienená žena (30) bola v 22. týždni tehotenstva, keď ju hospitalizovali v nemocnici v Pszczyne, pretože jej odtiekla plodová voda. Podľa miestnych médií sa lekári po odtečení plodovej vody rozhodli počkať, kým plod zahynie, namiesto toho, aby žene vykonali interrupčný zákrok. Plod v tele ženy napokon aj naozaj zahynul, pričom žena krátko po tom zomrela na septický šok.

Správy o tejto tragédii vyvolali v Poľsku protesty ľudí, ktorí pokladajú za príčinu smrti ženy prísnu poľskú protiinterrupčnú legislatívu.

Šéf NFZ Filip Nowak na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej boli prezentované výsledky vykonanej kontroly, uviedol, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti v uvedenej nemocnici bolo "príliš neuspokojivé, a to vrátane zdravotníckych postupov". Dodal, že uloženie pokuty nemocnici "nič nemení na tom, že tam došlo k tragédii s nezvratnými následkami".

Výsledky kontroly budú postúpené aj príslušnej prokuratúre, ktorá celý prípad vyšetruje. Vo vyhlásení vydanom krátko po smrti ženy nemocnica ubezpečovala, že jej personál urobil všetko pre záchranu pacientkinho života.

Poľský ústavný súd vlani v októbri označil za protiústavné interrupcie z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodenia od Downovho syndrómu až po smrteľné choroby.

Poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií bola už predtým jednou z najprísnejších v Európe a pripúšťala interrupciu len v prípade znásilnenia, ohrozenia života matky alebo vážneho poškodenia plodu.