Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Poľsku odvolali riaditeľa verejnoprávnej televízie TVP

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Agentúra AP dodala, že odvolaný riaditeľ Jacek Kurski bol svojimi kritikmi obviňovaný z toho, že z TVP urobil "hlásnu trúbu" poľskej vlády.

Varšava 5. septembra (TASR) - Poľská mediálna rada odvolala riaditeľa verejnoprávnej televízie TVP. Informovala o tom v pondelok agentúra AP, ktorá poznamenala, že ide o nečakaný krok. AP dodala, že odvolaný riaditeľ Jacek Kurski bol svojimi kritikmi obviňovaný z toho, že z TVP urobil "hlásnu trúbu" poľskej vlády.

Svoje odvolanie potvrdil prostredníctvom statusu v aplikácii Twitter aj samotný Kurski.

Uviedol v ňom, že rozhodnutie o odvolaní s ním bolo prekonzultované a že vyšlo z "politického prostredia", v ktorom sa pohybuje. Napísal tiež, že TVP, kde pracoval posledných sedem rokov, "je dnes na vrchole, skvelá ako nikdy predtým".

AP pripomenula, že Kurski bol z vedúceho postu v TVP odvolaný už tretí raz za sedem rokov. Z funkcie ho vždy odvolala vláda vedená pravicovou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Kurski bol však následne dvakrát opätovne dosadený na rovnaký post.

Podľa AP Kurski počas svojho pôsobenia v TVP obhajoval tzv. katolícke a rodinné hodnoty, ktoré presadzuje súčasná poľská vláda, a bol obviňovaný z toho, že sa stavia proti poľským liberálnym, proeurópskym opozičným stranám.

Spravodajský web Polsatnews.pl uviedol, že po Kurskom bude TVP viesť Mateusz Matyszkowicz.