Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Poľsku otvorili prvé hromadné očkovacie stredisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti v krajine funguje približne 6500 očkovacích miest.

Varšava 19. apríla (TASR) - V meste Legnica na juhozápade Poľska otvorili v pondelok prvé z plánovaných 471 hromadných vakcinačných centier. Ide o pilotnú fázu, v rámci ktorej bude v každom zo 16 vojvodstiev spustené jedno očkovacie stredisko. Informovala o tom agentúra PAP.

Splnomocnenec poľského premiéra pre očkovaciu kampaň Michal Dworczyk projekt hromadného očkovania ohlásil minulý týždeň. V zmienených strediskách v mestách do 50.000 obyvateľov bude možné zaočkovať najmenej 200 ľudí denne a najmenej 500 vo väčších mestách.

Ak sa hromadné vakcinačné centrá - ktoré sú väčšie než súčasné očkovacie miesta - osvedčia, v krajine otvoria stovky ďalších takých stredísk.

V súčasnosti v Poľsku funguje približne 6500 očkovacích miest. Vďaka centrám hromadnej vakcinácie, ktoré by mali byť funkčné v druhom štvrťroku, sa ich počet zvýši na takmer 7000.

Poľsko v pondelok potvrdilo 7283 nových prípadov nákazy koronavírusom a 101 súvisiacich úmrtí, ktoré zaznamenali v uplynulých 24 hodinách, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

V poľských nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 31.612 osôb s ochorením COVID-19, z čoho 3346 je pripojených na pľúcnu ventiláciu.

Celkovo bolo proti covidu zaočkovaných už 8,89 milióna Poliakov, z ktorých vyše dva milióny dostali obe potrebné dávky vakcíny.