Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Poľsku pre boje pri záporožskej elektrárni dávali jódové tablety

Na satelitnej snímke Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Ostreľovanie okolia záporožskej elektrárne, ktorá je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, poškodilo budovy v blízkosti jej šiestich reaktorov a nadzemné vedenia.

Varšava 22. septembra (TASR) – V Poľsku pre obavy z bojov v blízkosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne distribuovali jódové tablety regionálnym hasičským zborom, ktoré ich majú dať obyvateľom v prípade vystavenia rádioaktívnemu žiareniu. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok oznámil námestník ministra vnútra Blažej Pobožy.

"Po medializovaných správach o bojoch blízko Záporožskej jadrovej elektrárne sme sa rozhodli... v predstihu podniknúť opatrenia vo forme distribúcie jódu," povedal Pobožy vo vysielaní súkromnej rozhlasovej stanice Radio Zet.

Zároveň všetkých občanov ubezpečil, že ide o "rutinné preventívne úkony, ktoré nás majú ochrániť v prípade situácie, ktorá, dúfam, nenastane".

Ostreľovanie okolia záporožskej elektrárne, ktorá je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, poškodilo budovy v blízkosti jej šiestich reaktorov a nadzemné vedenia. Z ostreľovania elektrárne navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

Miestny gubernátor a šéf vojenskej správy Oleksandr Staruch vo štvrtok informoval, že ruské jednotky vypálili na mesto Záporožie deväť rakiet, ktoré zasiahli hotel a elektráreň. Záporožie sa nachádza okolo 50 kilometrov od rovnomennej jadrovej elektrárne.