Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Poľsku pribudlo rekordných 16 300 prípadov nákazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opätovne sa reštrikcie v krajine sprísňujú od augusta.

Varšava 27. októbra (TASR) – V Poľsku pribudlo od pondelka rekordných 16 300 nových prípadov nákazy koronavírusom a 132 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie. Informovala o tom v utorok agentúra PAP s odvolaním sa na údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 280 229 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 4615 obetí.

Hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je aktuálne 13 291 ľudí, ďalších 442 109 osôb je v karanténe a 54 440 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa v Poľsku dosiaľ uzdravilo 119 237 ľudí.

Pozitívny výsledok testu na koronavírus oznámil počas uplynulého víkendu aj poľský prezident Andrzej Duda. V pondelok prostredníctvom svojho poradcu informoval, že sa už cíti lepšie a pracuje z domácej karantény.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v štáte vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré z opatrení boli zrušené 20. apríla a následne dochádzalo v máji a júni k ich ďalšiemu postupnému uvoľňovaniu.

Opätovne sa reštrikcie v krajine sprísňujú od augusta. Od minulej soboty je celé Poľsko tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak platia na celom území krajiny.