Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Poľsku protestovali pri príležitosti výročia sprísnenia interrupcií

Protesty v Poľsku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stovky demonštrantov vo Varšave blokovali dopravu na jednom z najfrekventovanejších kruhových objazdov.

Varšava 23. októbra (TASR) - Stovky ľudí protestovali v piatok na viacerých miestach v Poľsku pri príležitosti prvého výročia rozhodnutia tamojšieho ústavného súdu, ktorý v krajine takmer úplne zakázal interrupcie. Informovala o tom agentúra AFP.

Stovky demonštrantov vo Varšave blokovali dopravu na jednom z najfrekventovanejších kruhových objazdov. Následne sa vydali k budove Ústavného súdu. Menšie protesty sa konali aj v ďalších mestách, napríklad v Gdansku, Lodži, Katoviciach či Čenstochovej. "Obhajujeme naše právo na interrupciu, naše základné právo rozhodovať o sebe a svojej budúcnosti," napísala na Facebooku skupina Štrajk žien, ktorá zvolala piatkové protesty.

Súd vlani v októbri rozhodol, že interrupcie z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodenia od Downovho syndrómu až po smrteľné choroby, sú protiústavné. Vývojové chyby plodu boli pritom v roku 2019 dôvodom pre takmer všetky legálne interrupcie v Poľsku. Momentálne je tam možné ukončiť tehotenstvo len v prípade, že ohrozuje život alebo zdravie matky, alebo ak žena otehotnela v dôsledku znásilnenia či incestu.

Sprísnenie interrupčného zákona vyvolalo v krajine masové protesty, pričom tisíce žien v tejto súvislosti vyhľadalo pomoc v zahraničí. Organizácia Abortion Without Borders (AWB) uviedla, že od sprísnenia spomínaného zákona pomohla s prístupom k interrupciám zhruba 34.000 Poľkám.

Koalícia 14 ľudskoprávnych skupín vrátane Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) začiatkom tohto týždňa vyhlásila, že v dôsledku rozhodnutia poľského súdu "tehotné ženy čelili veľkým prekážkam v prístupe k legálnym potratom".

Mimovládne organizácie vyzvali Európsku komisiu, aby okamžite zaviedla mechanizmus, ktorý by umožnil odoprieť Poľsku finančné prostriedky z Bruselu za nerešpektovanie hodnôt EÚ.