Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Poľsku chystajú protesty po smrti ženy, ktorej odopreli interrupciu

Ľudia zapaľujú sviečky na pamiatku ženy, ktorá zomrela v 22. týždni tehotenstva vo Varšave v pondelok 1. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Zmienená žena bola v 22. týždni tehotenstva, keď ju hospitalizovali v nemocnici v meste Pszczyna, pretože jej odtiekla plodová voda.

Varšava 2. novembra (TASR) - Poľské organizácie na ochranu práv žien vyzvali v utorok na ďalšie protesty po tom, ako v Poľsku pre prísny interrupčný zákon zomrela tehotná žena, ktorej bol odopretý umelý potrat, informovala agentúra DPA.

Zmienená žena bola v 22. týždni tehotenstva, keď ju hospitalizovali v nemocnici v meste Pszczyna, pretože jej odtiekla plodová voda. Podľa miestnych médií sa lekári po odtečení plodovej vody rozhodli počkať, kým plod zahynie, namiesto toho, aby žene vykonali interrupčný zákrok. Plod v tele ženy napokon aj naozaj zahynul, pričom žena krátko po tom zomrela na septický šok.

Do ulíc niekoľkých poľský miest už v pondelok vyšli stovky demonštrantov, ktorí pokladajú za príčinu smrti ženy prísny poľský interrupčný zákon. Mnohí zapaľovali na jej počesť sviečky pre budovou poľského ústavného súdu, ktorý vlani zrušil takmer všetky výnimky z interrupčného zákona, čím takmer úplne zakázal vykonávanie interrupcií v Poľsku.

Riaditeľ nemocnice, v ktorej žena zomrela, poprosil verejnosť, aby nevynášala unáhlené súdy nad konaním lekárov. Ženinu smrť v súčasnosti vyšetruje poľská prokuratúra.