Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Poľsku vznikla prvá stála posádka amerických jednotiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šéf poľského rezortu obrany označil prítomnosť amerických vojakov na poľskom území za "dobrú správu pre bezpečnosť Poľska i celého východného krídla NATO".

Varšava 21. marca (TASR) - Poľský minister obrany Marius Blaszcak a predstavitelia Spojených štátov sa v utorok zúčastnili na oficiálnej ceremónii pri príležitosti posilnenia prítomnosti amerických jednotiek v Poľsku, ktoré je členským štátom NATO. TASR správu prevzala z agentúry AP.

V Poľsku sa v súčasnosti nachádza viac ako 10.000 príslušníkov americkej armády, ktorí sa v utorok oficiálne stali členmi prvej stálej posádky amerických ozbrojených síl na východnom krídle NATO. O tomto pláne už vlani informoval americký prezident Joe Biden.

Spojené štáty už majú v Európe niekoľko posádok - päť v Nemecku, jednu v Belgicku a jednu v Taliansku.

"Ceníme si, že americké jednotky sa budú v našej krajine nachádzať nastálo," vyhlásil Blaszczak. Vyzdvihol pritom dôležitosť jednoty krajín Západu.

Šéf poľského rezortu obrany zároveň označil prítomnosť amerických vojakov na poľskom území za "dobrú správu pre bezpečnosť Poľska i celého východného krídla NATO".