Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Poľsku zakotvila loď s 200 tonami vojenskej pomoci pre Kyjev

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dodávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu oznámil Sánchez ešte minulý týždeň počas návštevy Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Varšava/Madrid 29. apríla (TASR) - Španielska vláda v piatok oznámila, že jej doteraz najväčšia dodávka vojenského materiálu pre Ukrajinu je na ceste. Správa prišla po tom, ako španielske noviny El País informovali o tom, že takmer 150-metrov dlhá loď Ysabel s 200 tonami nákladu už zakotvila v prístavnom meste Gdyňa na severe Poľska. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Zásielka pre Ukrajinu podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza zahŕňa 30 nákladných áut, niekoľko špeciálnych ťažkých transportných vozidiel a desať menších vozidiel. Podľa El País budú vozidlá a materiál z lode vyložené a prepravené asi 700 kilometrov na logistickú základňu na Ukrajine.

Dodávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu oznámil Sánchez ešte minulý týždeň počas návštevy Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.
Na archívnej snímke z 21. apríla. 2022 španielsky premiér Pedro Sanchez (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii, v Kyjeve na Ukrajine.
Foto: TASR/AP

"Toto je doteraz najväčšia zásielka, ktorá viac ako zdvojnásobila to, čo sme doteraz poslali," uviedol Sánchez.

Agentúra AP pripomenula, že Španielsko už poslalo na Ukrajinu 1370 protitankových granátometov, 700.000 nábojov do guľometov, ako aj obrnenú sanitku a zdravotnícky materiál.