Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Pompejach našli kostru muža: Unikal pred erupciou sopky Vezuv

Antropologička Valeria Amorettiová si prezerá kostru muža rozdrveného obrovským kameňom, ktorý ho zasiahol, keď sa snažil ujsť pred ničivým výbuchom sopky Vezuv v roku 79 n.l. v archeologickom nálezisku v juhotalianskych Pompejach pri Neapole 29. mája 2018. Správcovia starovekých Pompejí zverejnili fotografiu, zachytávajúcu kostru trčiacu spod obrovského kamenného kvádra - ten mohol byť súčasťou zárubne dverí, ktorú "silou vymrštilo sopečné mračno". Obeť vo veku nad 30 rokov mala rozdrvený hrudník. Archeológovia nenašli hlavu obete.Pompeje sú archeologická lokalita na mieste niekdajšieho antického mesta, sú zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Po rímskom Koloseu a vedľajšom námestí Forum Romanum sú tretím turisticky najobľúbenejším miestom v Taliansku. Foto: TASR/AP

K ničivej erupcii sopky Vezuv došlo 24. augusta roku 79. Mesto zostalo pochované pod štvor- až šesťmetrovou vrstvou popola a pemzy. Zahynulo pritom asi 22.000 ľudí.

Rím 1. júna (TASR) - Archeológovia v talianskych Pompejach vykopali koncom mája kostru muža, privaleného veľkým balvanom. Odborníci sa domnievajú, že muž bol na úteku pred erupciou sopky Vezuv a jej ničivým pyroklastickým prúdom, pričom ho zavalil balvan, ktorý mu oddelil hlavu od tela.

Taliansky denník La Reppublica tento týždeň informoval, že ide o kostru asi 35-ročného muža. "Našli sme ho na mieste, kde mohla byť fontána," uviedli archeológovia. Ide o prvý nález od marca, keď sa v Pompejach začala nová fáza vykopávok.

Počiatočnou analýzou kostry sa zistilo, že muž trpel infekciou na dolnej končatine, čo zrejme spomalilo jeho útek pred pyroklastickým prúdom. Ten ho zjavne zasiahol, lebo v okolí kostry sa našli kúsky železa a kmene stromov. Muža zasiahol asi 300 kilogramov vážiaci blok kameňa, ktorý ho zasiahol v oblasti hrudníka a v podstate ho dekapitoval. Hlava muža sa zatiaľ nenašla.

Vedci dúfajú, že podrobná analýza kostrových pozostatkov by im mohla pomôcť presnejšie zrekonštruovať život tohto muža, "čo bude ďalší významný kamienok v mozaike dejín Pompejí".

K ničivej erupcii sopky Vezuv došlo 24. augusta roku 79. Mesto zostalo pochované pod štvor- až šesťmetrovou vrstvou popola a pemzy. Zahynulo pritom asi 22.000 ľudí. Časti obyvateľov sa podarilo ujsť. Časť zaniknutého mesta bola náhodne objavená v roku 1594. Oficiálne sa vykopávky v Pompejach sa začali 30. marca 1748, ale o cieľavedomom prieskume a odkrývaní mesta rozkladajúceho sa na ploche niekoľkých desiatok hektárov možno hovoriť až po roku 1860.

Pompeje patria k najznámejším a najvyhľadávanejším archeologickým pamiatkam na svete a spolu a pamiatkami v neďalekom Herculaneu, Stabiae a v Torre Annunziata sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.