Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Slávny Dom Vettiovcov: Po 20-ročnej obnove ho otvorili v Pompejach

Na snímke archeologický park v Pompejách neďaleko Neapola 14. decembra 2022. Dom Vettiovcov v starovekých Pompejách, preslávený nádhernou výzdobou s bohatstvom obrazov a mytologických postáv, otvorí svoje brány návštevníkom v stredu 11. januára 2023 po 20 rokoch reštaurovania. Foto: TASR/AP

Na ceremónii sa zúčastnil aj taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano.

Rím 10. januára (TASR) — V juhotalianskych Pompejach v utorok znovu otvorili pre návštevníkov tzv. Dom Vettiovcov (taliansky: Casa dei Vetii), pamiatku preslávenú bohatou freskovou výzdobou s mytologickými či erotickými motívmi. Reštaurátori pracovali na ich obnove dve desaťročia, informuje TASR na základe správy agentúry ANSA.

Pre svoje dobre zachované fresky zvykne byť Dom Vettiovcov označovaný za "Sixtínsku kaplnku" Pompejí, antického mesta, ktoré v roku 79 n. l. zničila a zasypala vrstvou popola erupcia sopky Vezuv.

"Toto obydlie má symbolický význam, pre Pompeje je to akási Sixtínska kaplnka," uviedol na utorkovom slávnostnom otvorení zreštaurovaného Domu Vettiovcov riaditeľ tamojšieho archeologického parku Gabriel Zuchtriegel.

Na ceremónii sa zúčastnil aj taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano.

Súčasťou obnoveného Domu Vettiovcov, ktorý je pomenovaný po svojich niekdajších majiteľoch — rodine bohatých statkárov a obchodníkov —, je aj záhrada zdobená sochami, fontánami a vonnými krami.

Pre verejnosť bola pamiatka uzavretá zhruba dve desaťročia. Na jej obnove od roku 2002 pracovali desiatky archeológov, reštaurátorov, statikov či klasických a záhradných architektov.

Podľa riaditeľa Pompejí išlo o jednu z najzložitejších a najkomplexnejších stavebných úkonov na území tohto archeologického parku za niekoľko desaťročí.

V priebehu posledných dvoch desaťročí sa v Pompejach zrútili časti niektorých múrov a budov, čo upriamilo pozornosť médií na stav tejto unikátnej antickej pamiatky zapísanej v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Odborná aj laická verejnosť už roky poukazuje na nedostatočnú údržbu a investície do opráv pompejských pamiatok.