Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Portugalsku sú náznaky spomaľovania prudkého šírenia koronavírusu

Na snímke zdravotná sestra si dáva dole ochranný oblek po kontrole pacientov s ochorením Covid-19 v nemocnici v Lisabone, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Úrady hlásili v pondelok 5805 nových prípadov nákazy, čo je zlepšenie oproti rekordným údajom nad 16.000 infekcií pred týždňom.

Lisabon 1. februára (TASR) - Po prudkom náraste prípadov nákazy koronavírusom v Portugalsku v januári prichádzajú náznaky spomaľovania šírenia, ale vysoký počet hospitalizovaných naďalej preťažuje zdravotný systém, ktorý už aj tak funguje za hranicami svojej kapacity. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Portugalské úrady hlásili v pondelok 5805 nových prípadov nákazy, čo je zlepšenie oproti rekordným údajom nad 16.000 infekcií pred týždňom. Úrady oznámili aj 275 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19. Portugalsko zaznamenalo od začiatku pandémie celkovo 726.000 prípadov nákazy a vyše 12.700 úmrtí.

Juhoeurópska krajina je stále na vrchole celosvetového rebríčka, pokiaľ ide o najhorší sedemdňový priemer nových denných infekcií a úmrtí na 100.000 obyvateľov, ukazujú údaje americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

S ochorením COVID-19 je v Portugalsku hospitalizovaných takmer 6900 ľudí, z nich 865 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS), informovali zdravotnícke úrady.

Španielska verejnoprávna stanica TVE odvysielala v pondelok zábery niekoľko kilometrov dlhých radov kamiónov a ďalších vozidiel na spoločných hraniciach s Portugalskom, keďže úrady tejto krajiny preverovali uplatňovanie dvojtýždňového zákazu všetkých cezhraničných ciest, ktoré nie sú nevyhnutné.

V Portugalsku takisto už viac ako týždeň platí prísny lockdown (celoštátne karanténne opatrenia).