Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Prahe otvorili prvý obchod v ČR zameraný na regionálne potraviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Obchod ponúka napríklad regionálne syry, ovocie a zeleninu, mliečne, cukrárske aj mäsové výrobky, oleje či špeciality z rýb.

Praha 15. februára (TASR) - V Prahe v stredu (14. 2.) otvorili prvý obchod v Česku, ktorý predáva len regionálne produkty. Predajňa Naše síťovka ponúka potraviny od držiteľov ocenenia Regionálna potravina, bio produkty ekologického poľnohospodárstva či výrobky s českou značkou kvality KLASA. Za projektom stojí Ministerstvo pôdohospodárstva a podieľa sa na ňom aj český Štátny poľnohospodársky intervenčný fond a Výstavisko České Budějovice, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Obchod ponúka napríklad regionálne syry, ovocie a zeleninu, mliečne, cukrárske aj mäsové výrobky, oleje či špeciality z rýb. Ministerstvo predpokladá, že 80 percent sortimentu budú tvoriť produkty so značkami kvality a 20 percent ostatné farmárske a sezónne výrobky od lokálnych dodávateľov. V pláne sú podľa rezortu aj sezónne ochutnávky.

"Pod jednou strechou budú môcť ľudia nakúpiť najlepšie a najkvalitnejšie jedlo s osvedčenými známkami kvality. Chceli sme dať priestor aj regionálnym výrobcom, aby mohli svoje výrobky prezentovať v centre našej metropoly a propagovať tak české a moravské potravinárstvo a poľnohospodárstvo," povedal český minister pôdohospodárstva Marek Výborný, ktorý predajňu otvoril.

Obchod sa nachádza neďaleko Václavského námestia v centre hlavného mesta. Otvorené bude mať podľa ministerstva každý pracovný deň. "Vzhľadom na to, že je obchod v centre, predpokladáme, že si doň nájdu cestu aj turisti, ktorí majú záujem spoznať chute našej krajiny," dodal Výborný.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)