Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Prahe otvorili sídlo agentúry EÚ pre projekt Galileo

Na otvorení sa zúčastnili podpredseda Európskej komisie Antonio Tajani, český minister dopravy Pavel Dobeš, splnomocnenec vlády ČR pre Galileo Karel Dobeš a ďalšie osobnosti.

Praha 6. septembra (TASR) - Sídlo agentúry Európskej únie pre projekt Galileo, ktorý bude súčasťou Globálneho satelitného navigačného systému (GNSS), dnes slávnostne otvorili v Prahe-Holešoviciach. Na otvorení sa zúčastnili podpredseda Európskej komisie Antonio Tajani, český minister dopravy Pavel Dobeš, splnomocnenec vlády ČR pre Galileo Karel Dobeš a ďalšie osobnosti.

Systém Galileo, ktorý by podľa Tajaniho mal začať poskytovať prvé služby do konca roka 2014, by mal byť plne funkčný koncom roka 2019, respektíve začiatkom roka 2020.

Ide o spoločný projekt Európskej únie a Európskej vesmírnej agentúry, ktorého cieľom je odstrániť závislosť od amerického systému GPS. Vďaka využitiu atómových hodín má byť presnejší ako iné podobné systémy, vyplýva z informácií internetového portálu iDNES.cz a ďalších spravodajských stránok.

Galileo bude vysielať niekoľko druhov signálov: bezplatne dostupný verejný, kódovaný pre komerčné účely, certifikovaný signál pre navigáciu lietadiel, šifrovaný pre špecifických užívateľov a záchranné akcie.

Ako odznelo dnes v Prahe, nový systém by už na konci roka 2014, keď by malo byť na obežnej dráhe najmenej 18 z 30 plánovaných satelitov, mal výrazne prispieť k zlepšeniu efektívnosti rôznych pátracích a záchranných operácií. Momentálne sú na obežnej dráhe iba dva satelity, ďalšie dva by ich mali doplniť v prvej polovici októbra.

Podpredseda Európskej komisie vyčíslil dnes socioekonomický prínos projektu pre EÚ do roku 2017 na najmenej 90 miliárd eur. Celkové náklady na projekt činia deväť miliárd eur.

V pražskom sídle Galilea sa ráta perspektívne so 180 zamestnancami, predbežne v ňom pracuje 45 ľudí, z ktorých je iba desať z ČR.

Druhou zložkou GNSS je Egnos, regionálny systém, ktorý síce využíva signály GPS, avšak obohatí výkonnosť satelitnej navigácie o ďalšie prvky.

O presune sídla európskej inštitúcie pre dohľad nad globálnym navigačným satelitným systémom z Bruselu do Prahy sa rozhodlo v decembri 2010 na úrovni ministrov dopravy EÚ.