Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Prahe pokračuje stretnutie šéfov envirorezortov, témou je aj COP27

Na snímke v prednom rade tretí zľava minister životného prostredia (MŽP) SR Ján Budaj (OĽaNO), v prednom rade šiesty zľava komisár EÚ pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius a ďalší ministri životného prostredia pózujú na spoločnej snímke počas neformálneho rokovania ministrov životného prostredia členských krajín Európskej únie v Prahe 13. júla 2022. Foto: TASR/AP

Počas prvého dňa neformálnej schôdzky ministrov bola hlavnou témou diskusií najmä povojnová obnova ukrajinskej prírody.

Praha 14. júla (TASR) - V Prahe vo štvrtok pokračuje dvojdenné neformálne rokovanie ministrov životného prostredia členských krajín Európskej únie. Šéfovia envirorezortov by mali diskutovať o klimatickej konferencii COP27, ktorá sa uskutoční v novembri v Egypte. TASR informáciu prevzala z tlačovej správy Ministerstva životného prostredia ČR a z Českej televízie.

Na štvrtkovom stretnutí by mali ministri predrokovať spoločný postoj a kompromis, s ktorým pôjdu na celosvetovú klimatickú konferenciu do Egypta. Výsledkom debaty však podľa Českej televízie nebude žiadny záväzný dokument.

Na egyptskom COP 27 nadviažu svetoví lídri na predchádzajúcu klimatickú konferenciu, ktorá sa uskutočnila v škótskom Glasgowe. V agende okrem toho pribudne riešenie situácie, ktorú spôsobila vojna na Ukrajine, a tiež energetická kríza, s ktorou bojujú európske štáty. Ministri majú v Prahe riešiť aj balíček Fit for 55. Jeho cieľom je znížiť emisie o 50 percent do roku 2030.

Počas prvého dňa neformálnej schôdzky ministrov bola hlavnou témou diskusií najmä povojnová obnova ukrajinskej prírody. "Som rada, že sme sa ako ministri životného prostredia EÚ dohodli na krokoch, ako môžeme pomôcť Ukrajine pri identifikácii a odstraňovaní vojnových škôd," povedala česká ministerka životného prostredia Anna Hubáčková, ktorá rokovanie viedla.

Ministri životného prostredia Česka a Ukrajiny tiež v stredu podpísali memorandum o spolupráci. Okrem upevnenia partnerstva je jeho cieľom koordinovať spoločné aktivity pri riešení problémov v oblasti životného prostredia. Memorandum hovorí aj o náprave vplyvu vojny na ukrajinskú prírodu.