Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Prahe protestovali tisíce ľudí proti biede, požadujú demisiu vlády

Na snímke demonštranti na proteste s názvom Česko proti biede na Václavskom námestí v Prahe. Praha, 11. marca 2023. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Protestujúci si priniesli české vlajky a transparenty, ktorými volajú po odstúpení vlády.

Praha 11. marca (TASR) - Na Václavskom námestí v Prahe protestovali v sobotu tisíce ľudí na demonštrácii Česko proti biede. Viacerí rečníci požadovali odstúpenie vlády Petra Fialu. Sú nespokojní s tým, ako kabinet rieši súčasnú situáciu s vysokou infláciou či cenami potravín. Heslá s výzvami na demisiu vlády skandoval aj dav protestujúcich, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Demonštráciu zvolala strana Právo Rešpekt Odbornosť (PRO) na čele s predsedom Jindřichom Rajchlom. V minulosti pôsobil v hnutí Trikolóra. "Dnes sme sa prišli zhromaždiť, aby sme sa tejto biede postavili. Aby už nikdy nevládli v tejto krajine záujmy nadnárodných korporácií, ale aby nám vládla vláda, ktorá bude mať na prvom mieste záujmy občanov Českej republiky," povedal na začiatku demonštrácie Rajchl.

Kritizoval vládu aj Európsku úniu a jej nariadenia. "Nastal čas postaviť sa biede a vziať si našu krajinu naspäť," vyhlásil Rajchl a dodal, že protest je len prvým krokom.

Na zhromaždení vystúpila napríklad aj senátorka Jana Zwyrtek Hamplová či právnik Ondřej dostál, ktorý v minulosti spolupracoval s Pirátskou stranou. Zwyrtek Hamplová nedávno zdieľala nepravdivé informácie o tom, že ukrajinskí vojaci, ktorých cvičí česká armáda, šíria v Česku tuberkulózu. Neskôr sa za šírenie dezinformácie ospravedlnila.

Protestujúci si priniesli najmä české vlajky a transparenty, ktorými volajú po odstúpení vlády. Jeden z účastníkov cez megafón vyzval účastníkov, aby sa po demonštrácii vrhli na budovu Národného múzea a odstránili z jej fasády ukrajinskú vlajku.

Priamo pod Národným múzeom, ktoré od Václavského námestia delí magistrála, sa zišli odporcovia demonštrácie s vlajkami Ukrajiny aj EÚ. Vyzývali na jednotu v Česku a na podporu Ukrajiny.

Na bezpečnosť protestu dohliadala približne stovka policajtov z poriadkovej, dopravnej a kriminálnej služby. Na mieste boli aj členovia antikonfliktného tímu. Polícia nechcela odhadovať počet účastníkov, námestie však bolo najmä v prvej tretine husto zaplnené.

Strana PRO zaslala vláde list, v ktorom napríklad požaduje odkúpenie 100 percent akcií energetickej spoločnosti ČEZ alebo aby Česko prestalo posielať Ukrajine zbrane. Vyzvala tiež vládu, aby zabránila prevádzkovateľom sociálnych sietí v obmedzovaní slobody prejavu a aby nariadila médiám poskytovať objektívne a vyvážené informácie.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)