Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Prahe protestujú hasiči a policajti proti povinnému očkovaniu

Ľudia mávajú vlajkami a transparentmi na proteste proti opatreniam na obmedzenie šírenia COVID-19 v Prahe, Česká republika, v nedeľu 9. januára 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Už v nedeľu sa v rámci protestu iniciatívy Chcípl PES, na ktorej sa zišlo viac ako tisíc odporcov proticovidových opatrení, konala demonštrácia príslušníkov Integrovaného záchranného systému.

Praha 13. januára (TASR) - V hlavnom meste Českej republiky Praha sa vo štvrtok koná demonštrácia hasičov a policajtov združených v odborovej organizácii Pro Libertate, ktorí protestujú proti plánovanému povinnému očkovaniu voči koronavírusu. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

Desiatky príslušníkov hasičských, policajných a ďalších zborov majú transparenty s nápismi "Chceme byť počutí" a "Odbory proti diskriminácii a povinnému očkovaniu“.

"Som očkovaný dvoma dávkami, ale nechcem tretiu dávku, nebudem sa očkovať látkou, ktorá je neúčinná voči vírusu, ktorý už dávno zmutoval. Očkujem sa neustále na zahraničné misie, takže nie som žiadny odmietač," povedal pre Novinky.cz. hasič a člen tímu na vyhľadávanie a záchranu osôb (USAR), ktorý si neželal byť menovaný. "Prekonal som ťažkú formu covidu nedávno a mám toľko protilátok, že mi ani nebolo doporučené si dať tretiu dávku," zdôvodnil. Ako doplnil, v zamestnaní od neho tvrdo vyžadujú, aby sa dal zaočkovať.

Pro Libertate je združenie právnikov, ktorí v Česku pracujú na zrušení vyhlášky o povinnom očkovaní pre vybrané profesijné skupiny.

Už v nedeľu sa v rámci protestu iniciatívy Chcípl PES, na ktorej sa zišlo viac ako tisíc odporcov proticovidových opatrení, konala demonštrácia príslušníkov Integrovaného záchranného systému. V utorok sa na pražskom Malostranskom námestí uskutočnil protest stoviek ľudí namierený proti povinnej vakcinácii vybraných profesijných skupín.

Vláda nového českého premiéra Petra Fialu avizovala, že chce zmeniť vyhlášku predchádzajúceho kabinetu Andreja Babiša, ktorá počíta s povinným očkovaním proti covidu pre vybrané profesie a ľudí nad 60 rokov. Minister zdravotníctva Vlastimil Válek uviedol, že chce vypustiť povinné očkovanie dôchodcov. Nová podoba vyhlášky bude podľa neho pripravená v polovici februára. Súčasná vyhláška má začať platiť od marca.