Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Prahe protestujú ľudia proti chudobe, zvolal ich kandidát Středula

V Prahe na Václavskom námestí sa v sobotu zišli ľudia, ktorí protestujú "proti chudobe". Demonštráciu zvolal predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) a kandidát na prezidenta Josef Středula. Praha, 8. októbra 2022. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Cieľom tejto demonštrácie je dať vláde jasný signál, že každý, kto pracuje, má právo na dôstojný život, povedala podpredsedníčka ČMKOS Radka Sokolová.

Praha 8. októbra (TASR) - V Prahe na Václavskom námestí sa v sobotu zišli ľudia, ktorí protestujú "proti chudobe". Demonštráciu zvolal predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) a kandidát na prezidenta Josef Středula. Na proteste s názvom "Päť minút po dvanástej" požadujú férovú odmenu za prácu, bezpečnosť a sociálnu ochranu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Neschádzame sa tu, lebo nemáme prácu, ale pretože sa bojíme o našu budúcnosť. Prišli sme sem preto, aby sme vyjadrili pokojne, silne a nekompromisne to, čoho sa bojíme," povedal Středula. Odbory podľa neho nie sú spokojné s tým, čo sa v Českej republike v súčasnosti deje.

Ako vysvetlenie, čo ich sem priviedlo, citoval Středula bývalého česko-slovenského a českého prezidenta Václava Havla: "Ľahostajnosť k druhým a ľahostajnosť k osudu celku je presne tým, čo otvára dvere zlu." Podľa šéfa odborárov je potrebné pomáhať ľuďom aj firmám. "Ak sa tak nestane, máme pred sebou obrovské problémy," dodal Středula.

"Cieľom tejto demonštrácie je dať vláde jasný signál, že každý, kto pracuje, má právo na dôstojný život," povedala podpredsedníčka ČMKOS Radka Sokolová.

Ľuďom na Václavskom námestí sa z nahratého videopozdravu prihovorila aj Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR. "Pozdravujem vás z Námestia SNP, kde aj slovenskí odborári, naši občania, prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s krokmi vlády, respektíve so žiadnymi krokmi vlády a parlamentu smerom k zlepšeniu situácie, ktorá súvisí práve s inflačnou krízou, s energetickou krízou a s veľkou neistotou na najbližšie mesiace," odkázala Uhlerová.

Středula demonštráciu ohlásil na stretnutí odborových zväzov, ktoré sa uskutočnilo 5. septembra. Rozhodnutie, že takúto akciu usporiadajú, padlo podľa neho ešte v auguste.







(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)