Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V Prahe sa budúci týždeň uskutoční prezidentský summit krajín V4

Na snímke Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Na summite by sa okrem slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej mali zúčastniť aj hlavy štátov Poľska a Maďarska – Andrzej Duda a Katalin Nováková.

Praha 15. novembra (TASR) - V Prahe sa o týždeň (22.11.) uskutoční prezidentský summit krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Prvýkrát sa na ňom zúčastní český prezident Petr Pavel, ktorý ho bude hostiť na Pražskom hrade. Termín v stredu oznámila Pavlova kancelária, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na summite by sa okrem slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej mali zúčastniť aj hlavy štátov Poľska a Maďarska – Andrzej Duda a Katalin Nováková. Jeho agendu zatiaľ nezverejnili.

Prezidenti V4 sa naposledy stretli na summite v Bratislave vlani v októbri, keď skupine predsedalo Slovensko. Česko zastupoval ešte Pavlov predchodca Miloš Zeman, ktorý vtedy vyjadril prianie, aby sa V4 v budúcnosti rozšírila aj o Slovinsko.

Hlavnými témami vlaňajšieho stretnutia bola ruská agresia na Ukrajine a energetická kríza. Čaputová vtedy za všetkých prezidentov vyjadrila podporu sankciám voči Rusku a v súvislosti s rastom cien energií apelovala na potrebu európskych riešení.