Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Prahe si pripomenuli návrat letcov z 2. svetovej vojny

Na snímke pohľad na Prahu. Foto: TASR/Michal Svítok

Na Hradčanskom námestí v Prahe sa pri tejto príležitosti zišli vojnoví veteráni, zástupcovia ministerstva obrany a nechýbal ani kardinál Dominik Duka.

Praha 14. augusta (TASR) - Česká verejnosť si dnes v hlavnom meste slávnostne pripomenula 70. výročie návratu československých letcov z Británie do vlasti. Na Hradčanskom námestí v Prahe sa pri tejto príležitosti zišli vojnoví veteráni, zástupcovia ministerstva obrany a nechýbal ani kardinál Dominik Duka.

Účastníci podujatia si mohli hrdinstvo približne 2500 Čechoslovákov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny pripojili k britskému Kráľovskému letectvu (RAF), pripomenúť pri modeli legendárneho stíhacieho lietadla Spitfire, symbolu bitky o Britániu, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Československí letci sa z Británie do vlasti nevydali okamžite po skončení druhej svetovej vojny v máji, ale až v auguste 1945. Päťdesiatštyri lietadiel typu Spitfire vyrazilo z Británie 7. augusta, po medzipristátí v Nemecku kvôli zlému počasiu dosadli na ruzynskom letisku v Prahe až 13. augusta.

Ich následné hanebné politické prenasledovanie vyjadril písomne aj minister obrany Martin Stropnický. Všetkým Čechoslovákom, ktorí boli členmi RAF, vyjadril hlbokú úctu a obdiv. Poznamenal tiež, že nikdy nebude možné bezo zvyšku splatiť dlh, ktorý voči nim česká spoločnosť má.

Hostia spomienkovej akcie potom položili kvety k zlatej doske československých letcov v Katedrále sv. Víta. Kardinál Dominik Duka sa pripojil modlitbou.